Kameron na putu da vodi Britaniju još pet godina

May 8, 2015, 7:21 am

Konzervativna stranka je, kako se za sada procjenjuje, osvojila 316 poslaničkih mjesta od ukupno 650 u donjem domu parlamenta, dok su laburisti osvojili 239 mjesta, prenosi Rojters.

Ukoliko se pokaže da su ovi rezultati tačni, bio bi to jedan od najslabijih izbornih rezultata Laburističke stranke ikada, prenosi Rojters.

Navedeni rezultat znači da će u naredne dvije godine u Britaniji vjerovatno biti održan referendum o njenom opstanku ili izlasku iz EU, kao što je u predizbornoj kampanji obećao premijer Kameron.

Pobjeda konzervativaca, takođe, nagovještava da će vladini troškovi biti smanjeni za milijarde funti, kako bi se smanjio budžetski deficit u petoj najjačoj ekonomiji svijeta. Između ostalog, izdaci za socijalna davanja bi mogli da budu smanjeni za 12 milijardi funti.

Kameron se zarekao da će do poslovne 2018/2019. godine eliminisati britanski budžetski deficit koji sada dostiže pet odsto bruto domaćeg proizvoda.

Po objavljivanju preliminarnih izbornih rezultata funta je u odnosu na dolar ojačala za dva centa – na 1,5430 dolara u ranom australoazijskom poslovanju, što je njena najveća vrijednost od 30. aprila. Predstavnici više strankama učesnica izbora ipak upozoravaju da postoji mogućnost netačnosti procjena.

Navedeni preliminarni rezultati ukazuju da bi Kameron mogao da ima više opcija za formiranje vlade – možda sa sadašnjim koalicionim partnerima liberalnim demokratama, ili sa sjevernoirskim unionistima, ili i sa jednima i sa drugima. Prema nekim procjenama, Kameron bi mogao da pokuša da oformi i čisto konzervativnu vladu.

Preliminarni izborni rezultati ukazuju da je Škotska nacionalna partija (SNP) Nikole Sterdžen osvojila 58 od 59 škotskih poslaničkih mjesta, čime je istisnula laburiste iz njihovog dojučerašnjeg uporišta. Ima strahovanja da bi SNP mogla ovako moćnu pobjedu da iskoristi da ponovo aktuelizuje referendum o nezavisnosti Škotske, iako koliko prošle godine ta opcija nije dobila podršku škotskih glasača.

Centristički liberalni demokrati, koji su u proteklih pet godina učestvovali u vladajućoj koaliciji sa konzervativcima, su prema preliminarnim rezultatima osvojili samo deset poslaničkih mjesta, što bi, ukoliko se pokaže tačnim, predstavljalo katastrofu za njihovog lidera i zamjenika premijera Nika Klega.

Navedeni rezultati izbora predstavljaju težak poraz i za vođu laburista Eda Milibanda, koji se prema široko prihvaćenom mišljenju tokom predizborne kampanje pokazao znatno bolje nego što je očekivano. Vrlo je moguće da će laburisti od Milibanda, koga pretežno konzervativna ostrvska štampa već odavno kritikuje za “opasno skretanje ulevo”, tražiti da napusti mjesto šefa stranke, dodaje Rojters.

 

(Reuters)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *