Kalabuhov posjetio ruski manastir u Ritešiću kod Doboja (VIDEO)

September 23, 2023, 5:40 pm

Duh Rusije širi se u mjestu Ritešić kod Doboja u kome je izgrađen ruski manastir, a gradi se i srpsko-ruski duhovni centar i selo. Po 13. put Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda bilo je domaćin manifestacije „Dani meda, rakije i kotlića“. Degustirala su se i tradicionalna ruska jela. Ni ove godine ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov nije propustio da posjeti Ritešić.

Više od decenije duh Rusije širi se u vučijačkom mjestu Ritešić. Nakon ruskog manastira posvećenog Svetoj Matroni Moskovskoj i srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja niče i srpsko-rusko etno selo. Put Ritešića stigao je i ruski kuvar koji radi pri ruskoj ambasadi. Bila je ovo prilika da se degustiraju ruski specijaliteti – čorba od budeve , punjenje paprike, piroške, te tzv. prestonička salata. Uporedio je srpsku i rusku kuhinju.

Zadovoljstvo je uvijek doći ovdje. To je sveto mjesto za nas zbog manastira,ali prije svega zbog ljudi koji nas srdačno dočekaju i koje ni kiša nije spriječila da dođu,poručio je ruski ambasador.

Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, inicijator je izgradnje ruskog manastira i duhovnog centra u Ritešiću. Ruska ambsada u BiH pomagala je izgradnju manastira i duhovnog centra. Sada je stigla oprema za novosnovano društvo za vanredne situacije. Vrijednost opreme iznosi nekoliko hiljada eura.

Po 13. put Udruženje je organizovalo u ovom vučijačkom mjestu manifestaciju „Dani meda, rakije i kotlića“. Inače, Manastir Svete Matrone Moskovske u Ritešiću kod Doboja jedini je ruski manastir na području Republike Srpske. U sklopu kompleksa ruskog manastira sa konakom u toku je izgradnja Srpko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja,a prošle godine poloćžen je kamen temeljac za izgradnju srpsko-ruskog etno sela.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *