Kako spriječiti vraćanje migranata: Mektić predlaže sukob sa Hrvatskom, stručnjaci oštru diplomatiju

September 15, 2019, 12:42 pm

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, ponovo je optužio hrvatsku policiju da ilegalno ulazi na teritoriju BiH vraćajući ilegalne migrante te je zaprijetio kako će to biti spriječeno pod svaku cijenu, čak i ako to znači otvoreni sukob.

– To znači da ćemo stati na našu granicu, ne damo nijednoj stranoj vojnoj ili policijskoj sili da ulazi unutar BiH. Koristeći ustav i zakone BiH mi smo dužni zaštititi teritorijalni integritet. Mi smo na granici, ne možemo samo stajati i mirno gledati da neko prolazi. Poručujem hrvatskoj strani: Zaustavićemo to po cijenu konflikta – rekao je Mektić, za N1.

Mektić tvrdi kako je hrvatska policija u potpunosti odustala od sprovođenja međudržavnog sporazuma o readmisiji ilegalnih migrata i počela se ponašati potpuno protivzakonito.

On tvrdi za to postoje dokazi, dodajući da u BiH imaju dokaze o slučajevima “teškog zlostavljanja” koje hrvatska policija provodi nad ilegalnim migrantima koje zatekne u nezakonitom prelasku granice.

Dok su hrvatski analitičari i novinari odmah uzvratili komentarima da se ministra Mektića u BiH ništa ne pita, vojno-politički analitičar Đuro Kozar smatra da je Hrvatska odavno “prešla granice”, ali i da je Mektić “izletio sa izjavom”.

– Republika Hrvatska otkako je postala članica EU ona se pogrešno odnosi prema Bosni i Hercegovina, smatrajući da joj je dozvoljeno i ono što ne bi trebalo po međunarodnim konvencijama. Oni vrlo često zbog migranata ulaze na teritoriju BiH i to je povreda suvereniteta države – objašnjava Kozar.

Naglašava da BiH treba da reaguje oštrije, ali samo diplomatskim notama.

– Dakle, treba diplomatskim notama oštrije nego do sada reagovati na takve postupke, a neko zaoštravanje, pogotovo konflikti niskog intenziteta na granici između BiH i Hrvatske ne bi nikako bili dobri i ro bi bilo jako lože. Nažalost, mnogo veći oružani sukobi počeli su čačkanjem na granici, tako da to treba strogo izbegavati. Mislim da je ministar Dragn Mektić izletio sa izjavom – objasnio je on.

Kozar naglašava  da ovo ovom ozbinjnom pitanju obavestiti mnoge zvaničnike.

– Treba pozvati veleposlanika Hrvatska u BiH  i skrenuti mu pažnju, kao i ambasadora BiH u Hrvatskoj. On treba da reaguje na ovakve stvari. Dakle, treba iskoristiti sve diplomatske note i u nekom slučaju treba upozoriti i EU i Brisel – objašnjava Kozar, napominjući da je strogo zabranjano da granične jedinice iz Hrvatske ulaze u BiH i to treba na svaki načn da se spreči.

Nema opravdanja

– Oni nemaju nikakva opravdanja da to čine, pogotovo što u BiH prebacuju i migrante koji nisu ušli iz BiH u Hrvatsku, nego iz Srbije ili Mađaraske, a oni njih sve ovamo prebacuju što je vrlo nekorektno od njih – zaključuje Kozar.

(Tanja Vukomanović, Srpskainfo – Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *