Kako se određuje vrijednost polovnog automobila?

February 23, 2021, 3:29 pm

Procena vrijednosti polovnog automobila je mnogo teži zadatak nego što djeluje, a ukoliko niste sudski vještak ili procjenitelj u osiguravajućoj kući, velika je vjerovatnoća da ćete cijenu formirati na osnovu cijene ostalih automobila iz iste klase, listajući oglase i portale na internetu.

Međutim, postoji mnogo faktora koji utiču na cijenu vozila, a ukoliko ne odredite realnu vrijednost možete prodati automobil po niskoj cijeni, ili staviti previsoku cijenu zbog koje ćete mjesecima uzalud čekati na kupca.

Zato ćemo u nastavku teksta navesti kako se određuje vrijednost polovnog automobila, i na šta je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine istog.

Analiza tržišta i cijena istih modela automobila

Bilo da je u pitanju otkup motocikala, automobila, brodova ili bilo čega drugog, prvi korak je svakako analiza tržišta koju smo pomenuli u uvodu. Iako ona nije dovoljna, poslužiće nam da steknemo uvid u raspon cijena i “opipamo” tržište.

Prilikom analize primjetićete da su cijene neusaglašene, i da mogu značajno da variraju. Iz tog razloga predlažemo da procjeni vašeg polovnjaka pristupite sistematično, i definišete njegove prednosti i mane.

Šta je to što povećava ili smanjuje vrijednost automobila?

Dodatna oprema povećava vrijednost

Gotovo da ne postoji kupac koji neće prvo pitate šta automobil ima od dodatne opreme. Kako biste izbjegli da vas pozivaju i pitaju za svaku sitnicu, istaknite na oglasu šta sve automobil posjeduje od dodatne opreme, ma koliko mislili da je nešto banalno i da se podrazumijeva.

Tempomat, maglenke, elektronski podizači stakla, zimske gume, rezervna guma, lanci, protivpožarni aparat, ratkapne, set prve pomoći, sijalice, kablovi za paljenje, sajla za vuču, dizalica, pa čak i klima, sve to spada u dodatnu opremu koja može i ne mora da ide uz automobil, a koja podiže njegovu vrijednost.

Praksa je pokazala da se novac uložen u dodatnu opremu može samo djelimično vratiti prilikom prodaje, ali to ne znači da je treba zanemariti.

Enterijer odaje koliko je automobil često vožen

Enterijer je većini kupaca bitan faktor prilikom određivanja cijene automobila. Zato je preporučljivo uvijek prvo maksimalno očistiti unutrašnjost vašeg vozila i uraditi dubinsko pranje, kako bi enterijer izgledao što atraktivnije.

Osim atraktivnosti, kupci na osnovu enterijera procjenjuju koliko je automobil zaista vožen, a to se najbolje vidi prema stanju volana, mjenjača, sjedišta i tapeta. Ukoliko je sve navedeno pohabano ili požutjelo od duvanskog dima, očekujte da će kupac spustiti cijenu na osnovu stepena pohabanosti.

Pređena kilometraža kao dokaz očuvanosti

Kilometraža na polovnom automobilu je jedna od najvećih problema za svakog procjenitelja, jer se čak i eksperti prilično namuče da daju koliko toliko realnu procjenu.

Još uvijek ne postoji pouzdana metoda kojom ćete sa sigurnošću utvrditi da li je kilometraža vraćana ili ne, stoga se kupci uzdaju u više faktora kako bi što približnijen ocijenili realnu pređenu kilometražu, jer nerijetko ni sami vlasnici automobila nisu sigurni koliko je auto tačno prešao, pogotovo ako ga nisu kupili novog iz auto salona.

Jedan od tih faktora je stanje kabine, ili unutrašnjosti automobila o kojem smo govorili u tekstu iznad.

Zdravom logikom možemo zaključiti da izlizan volan, propala i ulegla sjedišta kao i pocijepane tapete nikako ne mogu biti pozitivni indikatori da je automobil rijetko vožen, ma koji broj da piše na instrument tabli.

Očuvana limarija čini automobil atraktivnim

Ukoliko je auto bio havarisan pa isrpavljan, to će svakako umanjiti njegovu vrijednost premda to najviše zavisi od stepena havarisanosti. Zazori između vrata, panela na karoseriji, poklopcu prtljažnika, branicima, blatobranima i generalno svih otvora trebaju biti proporcionalno iste širine.

U suprotnom je to jasan znak da je auto limarijski prepravljan, a svaki malo vještiji kupac će primijetiti te stvari. Takođe, drugačija nijansa boje na različitim mjestima ukazuje na to da je auto farban.

Loša limarija ne mora nužno biti znak da je auto prethodno bio havarisan. Mnogi automobili imaju problem sa korozijom, koja sa svakom godinom postaje sve veća i upornija, pa je preporučljivo prije prodaje srediti sve limarijske nedostatke jer će to izvjesno povećati vrijednost vašeg polovanjaka.

Servisna knjižica kao garancija održavanja

U ovom segmentu nema preterane filozofije – auto sa urednom servisnom knjižicom vrijedi mnogo više od istog modela bez nje, jer je to garancija da je auto redovno održavan, premda je na našem tržištu redovna servisna knjiga kod polovnjaka izuzetno rijetka.

Alternativni načini procjenjivanja vozila

Auto-moto savez Srbije ima svoje odjeljenje za procjenu vrijednosti, koje se bavi izradom Kataloga cijena sa preko 70.000 različitih modela vozila. Katalog je dostupan u obliku knjige, kao softver ili veb aplikacija.

U ovaj cjenovnik prosječan kupac ili prodavac ne može previše da se uzda, jer on najviše služi da se procjeni vrijednost prilikom utvrđivanja poreza i ostalih dažbina. Vrednost upotrebljivanih vozila se umanjuje za stepen prosječne amortizacije, koji je usvojen od strane osiguravajućih kuća Srbije.

Manje zvaničan način procjene polovnog automobila su razni privatni sajtovi, na kojima možete dobiti procijenjenu vrijednost vašeg polovnjaka tako što popunite neophodne parametre, na osnovu kojih softver procjenjuje vrijednost.

Dakle, da rezimiramo. Vrijednost polovnog automobila se određuje pomoću više faktora – kretanje cijena na tržištu, dodatne opreme, očuvanosti enterijera i limarije, prijeđene kilometraže i redovne servisne knjige.

Budite iskreni, istaknite sve prednosti i mane vašeg automobila na oglasu i kupac će se veoma brzo naći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *