Još jedna pobjeda Makrona, apsolutna većina u parlamentu

Još jedna pobjeda Makrona, apsolutna većina u parlamentu

Stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona osvojila je 41 odsto glasova u drugom krugu parlamentarnih izbora čime je dobila apsolutnu većinu u parlamentu.

To je saopštilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova prve nepotpune rezultate, javila je agencija AP.

Desničarski Republikanci su dobili 23 odsto glasova, na trećem mjestu je ekstremno desničarski Nacionalni front sa skoro 10 odsto glasova, dok su socijalisti, koji su donedavno bili na vlasti, osvojili 6,2 odsto glasova.

Prema rezultatima izlaznih anketa, Makronova Republika u pokretu osvojila je ogromnu većinu u parlamentu sa 577 poslanika.

Agencija Frans pres javila je da je okruženje predsjednice Nacionalnog fronta Marin Le Pen saopštilo da je Le Penova pobijedila na sjeveru Francuske i da će biti poslanik okruga Enen-Bomon.

Lider kranje desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen prvi put je osvojila poslaničko mjesto u francuskom parlamentu.

Le Pen je izjavila da je njena partija, sudeći prema dosadašnjim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora, osvojila šest mjesta u parlamentu.

Ona je istakla da će poslanici njene partije da se “svim potrebnim sredstavima bore protiv štetnih projekata vlade”, a posebno protiv Makronove proevropske i promigrantske politike, prenio je AP.

 

Izvor: B92, Tanjug

Komentarišite

Your email address will not be published.