TV K3

android aplikacija

instaliraj

Jedna od uspješnijih godina književnog kluba “Vihor”

Jedna od uspješnijih godina književnog kluba “Vihor”

Srpski književni klub “Vihor” iz Dervente prošle godine je ostvario zapaženo učešće na međunarodnim književnim konkursima i manifestacijama, te uspio da unaprijedi izdavačku djelatnost.

Predsjednik Kluba Nenad Simić rekao je da su Međunarodni ilindanski pjesnički sureti “Prljača” postali više od manifestacije i veoma reprezentativni događaj na koji se rado dolazi.

“Uspostavljena prijateljstva i kontakti na susretima pjesnika u Derventi traju neraskidivo i ulaze već u 18. godinu postojanja. To je naš zajednički doprinos razvoju kulture, promociji Dervente, ali i gradnji mostova među ljudi šireg regiona”, kaže Simić.

On je dodao da je ovaj klub tokom prethodnih godina imao pomoć i razumjevanje načelnika Dervente Milorada Simića, prijatelja iz privrednog života, ali i brojnih pojedinica.

Predsjednik Upravnog odbora “Vihora” Milorad Đurđević naveo je da je održano niz manifestacija u organizaciji Kluba, koje su bile veoma posjećene.

“Organizovali smo poetsko veče `Dan Milovana Bjeloševića Belog`, povodom obilježavanja 26 godina od njegovog stradanja i književno veče `Vihorovo stihovanje` koje je okupilo predstavnike klubova pjesnika i književnika iz Bijeljine, Šamca, Doboja i Dervente”, ističe Đurđević i podsjeća da su Ilindanski pjesnički susreti “Prljača 2018” održani 4. i 5. avgusta.

Slavko Pokrajac iz Dervente dobitnik je nagrade pjesničkih susreta “Svome rodu od Kosova do danas” koji se na Vučijaku kod Prnjavora održavaju uoči Vidovdana, u organizaciji Srpskog književnog kluba “Talasi” iz Prnjavora.

Na konkursu “Suze Kozare” u organizaciji Udruženja srpskih književnika u Sloveniji i Narodne biblioteke Gradiška, treće mjesto osvojio je Milorad Mišo Đurđević za pjesmu “Prozor naš je otvoren i nebu je mio”.

Vera Ratkovac Koropkin osvojila je drugo mjesto na konkursu “Zlatno pero” u LJubljani.

Nenad Simić dobitnik je Povelje “Zlatni medaljon” Umjetničkog kluba “Lahor” Požarevac i “Povelja sa zlatnom značkom” Udruženja srpskih književnika u Sloveniji.

Delegacija “Vihora” prisustvovala je u Somboru manifestaciji “Matica-dijaspora” na kojoj je obilježeno i deset godina postojanja somborskog Zavičajnog udruženja Srba “Korijeni”.

“Vihoraši” su učestvovali i na manifestacijama – susretima na Ozrenu, Tesliću, Doboju, Modriči, Pelagićevu, Banjaluci, Prnjavoru, Šamcu, Bijeljini, Šidu, Novom Sadu, Beogradu, Inđiji…

U izdanju “Vihora” svjetlost dana ugledale su knjige “Moje pričice i zapisi” Savka Pećića, povodom 50 godina pjesničkog, književnog, novinarskog i kulturnog stvaralaštva, zatim slikovnice “Cvrčak” i “Lav” Milorada Đurđevića.

Štampan je zajednički zbornik “Ilindansko pjesničko saborovanje” i “Derventa me u zagrljaj zove”, prva zbirka poezije Tanenka Marića.

“Vihoraši” su zastupljeni u desetinama zajedničih zbornika koje izdaju klubovi iz Republike Srpske, BiH i regiona.

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.