Izvještaj o radu UNMIK-a pred SB UN

U Njujorku će biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti razmatran izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a u periodu od 16. jula do 15. oktobra.

Izvještaj o radu UNMIK-a pred SB UN

U svom izvještaju, koji je ranije objavljen, Guteres je ponovio značaj dijaloga između Beograda i Prištine, ističući važnost sprovođenja dogovora koji su postignuti još 2013. godine.

On je ukazao i na značaj daljeg napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, za koji je istakao da iziskuje čvrstu posvećenost, priznajući da je primjena sporazuma potpisanih 2013. godine često odlagana.

“Sporazumi na visokom nivou, kako stari tako i novi, imaju smisla samo ako imaju podršku na širokoj osnovi i akciju obje strane”, naglasio je Guteres.

On je u izvještaju upozorio lidere sa Kosova da se uzdrže od zapaljivih izjava u vezi sa početkom rada Specijalnog suda koji će, pod okriljem EU, procesuirati zločine koje su tokom rata počinili pripadnici OVK.

“Pozivam kosovske političke lidere da pokažu zrelost u izjavama o Specijalnom sudu, koji predstavlja ključni faktor u obezbjeđivanju pravde za žrtve prošlog rata”, navodi se u novom izvještaju generalnog sekretara UN.

Guteres ističe da prioriteti Misije UN ostaju unapređenje bezbjednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, te da UNMIK nastavlja svoja konstruktivna angažovanja sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima.

U aneksu ovog dokumenta naveden je i izvještaj visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini o aktivnostima Euleksa na Kosovu od 16. jula do 15. oktobra, u kojem se ističe da kosovske institucije moraju pojačati napore u rješavanju preostalih pitanja u oblasti vladavine prava, uključujući političko uplitanje i korupciju.

U novom Guteresovom izvještaju ne pominje se inicijativa SAD, Francuske i Velike Britanije da se sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu, sa svaka tri mjeseca “prorijede” na dvije godišnje, što snažno podržavaju i predstavnici vlasti u Prištini.

Takvom pristupu protive se Srbija i dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti – Rusija i Kina.

Izvještaj generalnog sekretara UN će Savjetu bezbjednosti predstaviti njegov specijalni predstavnik na Kosovu Zahir Tanin.

RTRS/SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.