Izmjenom Ustava RS ili referendumom do vojne neutralnosti (VIDEO)

March 2, 2019, 7:45 pm

U Banja Luci je danas, u organozaciji Centra za lobiranje, promovisan Zbornik radova sa naučno-stručne konferencije “Ustav Republike Srpske, 26 godina kasnije. Kako je navedeno, RS mora da izmijeni postojeći Ustav koji bi išao u dva pravca, proglašenja neutralnosti usvajanjem zakosnkog riješenja ili rapsisvanjem građanskog referendum, na kome bi se izjasnili o neutralnosti Srpske.

Ustav RS je demokratski I ozbiljan ali ima mnogo nesklada izemđu normativnog I stvarnog, što je dobrim dijelom doprinjelo I djelovanje Visokog predstavnika u BiH. I ranije je isticano da je zbog nametnuh amandmana I zastarjelih odredbi, neopdohodno da se ovaj ustav izmjeni. Na današnjem okruglom stolu u Banja Luci, mogli su se čuti I prijedlozi za osnaživanje neutralnosti RS koji idu u dva pravca.

Jedan od recenzenata promovisanog Zbornika Miloš Šolaja smatra da će se jednog dana, Iako sada izgleda nemoguće promjeniti Ustav BiH, ipak, ta priča morari otvoriti jer Ustav ovakav kakav je neće moći zauvijek da opstane.

Šolaja ističe da je potrebno uspostaviti konsenzus o ustavnim pitanjima u BiH, što bi dovelo I do političke ali I ekonosmke stabilnosti cjelokupnog društva.

https://www.youtube.com/watch?v=z5VNSBqJlGA

Izvor: TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *