Izjava danas pred poslanicima i delegatima

February 23, 2015, 7:17 am

Predsjedništvo BiH usaglasilo je i utvrdilo 29. januara prijedlog teksta zajedničke izjave koja bi trebalo da odblokira evropski put BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je tom prilikom da je izjava rezultat serije sastanaka i inicijative koju su pokrenuli Velika Britanija i NJemačka i da će rezultirati time da BiH postane kredibilan kandidat za članstvo u EU.

Prema Ivanićevim riječima, u izjavi je jasno rečeno da će svi nivoi vlasti BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, Brčko distrikta i deset kantona donijeti vlastite programe reformi u skladu sa ovom izjavom i u skladu sa svojim nadležnostima.

Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici održanoj 11. februara jednoglasno je podržala tekst prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU, uz zaključak kojim se od Vlade Republike Srpske, izabranih predstavnika iz Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH traži da prilikom provođenja principa iz ove izjave strogo vode računa o ustavnoj nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa tim.

Narodna skupština Republike Srpske ponovila je raniji stav u vezi sa predmetom “Sejdić-Finci” protiv BiH i mehanizmom koordinacije zahtijevajući njihovu dosljednu primjenu.

Izjavu su potpisali lideri 12 stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH – SNSD, SDS, PDP, NDP, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, DF, SBB, SDP BiH, A-SDA i BPS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.