Izglasano osnivanje komisije za “Agrokor”

Hrvatski Sabor je sa 113 glasova za izglasao osnivanje Komisije za "Agrokor", čiji je zadatak da u roku od šest mjeseci ispita sve okolnosti u vezi sa poslovanjem koncerna od dana osnivanja do danas i parlamentu predloži zaključke.

Izglasano osnivanje komisije za “Agrokor”

Protiv ove odluke bilo je 11 poslanika, a uzdržano 13 poslanika.

Komisija će početi da radi 30. oktobra, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik komisije biće Orsat Miljenić iz SDP-a, sekretar Marija Jelkovac iz HDZ-a, a članovi Milijan Brkić, Ante Babić i Josip Borić iz HDZ-a, Stjepan Čuraj iz HNS-a, Gordan Maras iz SDP-a, Nikola Grmoja iz Koalicije “Most” i Ivan Lovrinović iz PH-a.

Tokom saborske rasprave o osnivanju ove komisije pojedini poslanici su navodili da je njeno osnivanje čisti populizam i da je riječ o dogovoru HDZ – SDP.

Vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić podržao je osnivanje ove komisije. On je na svom blogu naveo da je “Sabor mjesto u kome će se uz učešće svih parlamentarnih stranaka, rasvijetliti sve okolnosti i uloga pojedinaca, politike, Hrvatske narodne banke i ostalih aktera u vezi sa ovim koncernom”.

Povjerenik Vlade Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljak predstavio je ranije revizorski izvještaj za taj koncern, nakon čega je rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u toj firmi.

Ramljak nije želio da govori o imenima, ali je naveo da je prijava podignuta protiv odgovornih lica koja su prošle godine upravljale kompanijom.

Nakon revizije, ukupna imovina ovog koncerna manja je za 21,7 milijardi kuna /2,9 milijardi evra/ u odnosu na finansijski izvještaj za 2015. godinu, odnosno vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu sa Ivicom Todorićem.

Osim toga, revizijom je otkriveno da je poslovni gubitak u 2015. godini iznosio 3,6 milijardi kuna /480 miliona evra/, u poređenju sa 1,2 milijarde kuna /160 miliona evra/ ranije iskazane dobiti.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.