Izetbegović: Napravljen presedan prilikom izbora sudije Ustavnog suda BiH

December 28, 2016, 12:26 pm

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas u Sarajevu da je napravljen presedan prilikom izbora novog sudije Ustavnog suda BiH iz reda stranaca i da će tako, vjerovatno, da bude nastavljeno i u budućnosti.

“Mi smo u Predsjedništvu BiH ćutali na izbor novog sudije Ustavnog suda BiH, a ćutnja je znak odobravanja, što je tako shvatio i predlagač”, rekao je Izetbegović, koji je bošnjački član Predsjedništva BiH.

On je na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije SDA pojasnio da je predlagač rekao da, s obzirom na to da nije bilo nikakve primjedbe, smatra da je Predsjedništvo BiH saglasno sa izborom sudije Ustavnog suda BiH “i time je ta stvar riješena”.

Izetbegović, koji je bošnjački član Predsjedništva BiH, najavio je da će Predsjedništvo praktično na isti način i u narednom periodu da dopusti imenovanja novih sudija Ustavnog suda BiH iz reda stranaca.

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Gvido Rajmondi, u skladu sa svojim ovlašćenjem i uslovima, imenovao je Đovanija Grasoa iz Italije na mjesto sudije u Ustavnom sudu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je nedavno u Banjaluci da Predsjedništvo nije dalo legitimitet za imenovanje novog stranog sudije u Ustavni sud BiH, već da je to samostalna odluka međunarodnih institucija.

Ivanić je naveo da strane sudije u Ustavnom sudu BiH bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH, ali da konsultacije nisu obavezne.

“S obzirom na to da je moj stav da strane sudije nema potrebe da postoje u Ustavnom sudu BiH, bio sam protiv toga da Predsjedništvo o tome razgovara jer šta god da bi odlučili, naš stav nije obavezujući za predsjednika Suda u Strazburu”, rekao je Ivanić.

 

Izvor: SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *