TV K3

android aplikacija

instaliraj

Izdavačka djelatnost Srbije predstavljena u Pekingu

Izdavačka djelatnost Srbije predstavljena u Pekingu
Na međunarodnom Sajmu knjiga u Pekingu, organizovan je niz kulturnih programa koji su uspješno promovisali izdavačku djelatnost Srbije i nacionalnu kulturu.

U programskom dijelu obilježene su značajne godišnjice iz srpske istorije i književnosti – 810. godišnjica od nastanka “Studeničkog tipika” Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje srpske crkve, države i kulture, kao i 800 godina od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

Ove godine navršava se i devedeset godina od rođenja i deset godina od smrti Milorada Pavića (1929-2009), devedeset godina od rođenja Aleksandra Popovića (1929-1996), trideset godina od smrti Danila Kiša (1935-1989), sedamdeset godina od smrti Rastka Petrovića (1898-1949) i 120 godina od rođenja Radeta Drainca (1899-1943).

U posebnom programskom dijelu sajma, održan je forum izdavača iz cijelog svijeta, na kome su učestvovali predstavnici Akademske knjige iz Novog Sada.

Primjetno je povećano interesovanje izdavača iz Kine za istorijske publikacije, klasična i savremena djela srpske književnosti, biografsku literaturu o Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu, kao i za dječiju književnost, navodi Ministarstvo kulture Srbije.

Nacionalni štand Srbije posjetili su i studenti srpskog jezika sa Univerziteta za strane jezike u Pekingu u pratnji profesora Penga Јučaoa i bitno doprinijeli afirmaciji srpske kulture.

(RTS)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.