TV K3

android aplikacija

instaliraj

Izabrano šest najboljih matematičara: Boje BiH branit će na Olimpijadi na Tajlandu

Bosna i Hercegovina izabrala je šest talentiranih matematičara koji će zemlju predstavljati na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi na Tajlandu od 4. do 16. jula ove godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Izabrano šest najboljih matematičara: Boje BiH branit će na Olimpijadi na Tajlandu

To su srednjoškolci: Milica Đukić iz Prnjavora, Demir Papić iz Sarajeva, Zlatko Salko Lagumdžija iz Sarajeva, Neira Kurtović iz Sarajeva, Adisa Bolić iz Bosanskog Petrovca te Mirza Arnaut iz Gračanice.

Ovi matematičari osvojili su najveći broj bodova na državnom takmičenju iz matematike. Na Prirodno-matematičkom Fakultetu u Sarajevu 16. i 17. maja se takmičilo 37 najboljih mladih matematičara iz Bosne i Hercegovine.

Bh. matematičari najavljuju kako je sada pred njima mnogo teži problem od rješavanja zadataka, a to je kako obezbijediti finansije za odlazak na Tajland, dok u uspjeh ne sumnjaju ni najmanje i sigurni su u dobre rezultate, kao i ranijih godina.

Podsjetimo, mladi matematičar iz Visokog Harun Hindija osvojio je srebrnu medalju na Internacionalnoj olimpijadi iz matematike 2012. godine u Argentini, godinu kasnije Adnan Ibrić osvojio je bronzu u Kolumbiji dok je Milica Đukić prošle godine iz Južne Afrike donijela srebrnu medalju.

– Nadamo se da će nam država pomoći da odemo na Tajland i da našu zemlju predstavimo u najljepšem svjetlu – poručili su mladi matematičari.

(NAP)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.