Iz Zenice i Sarajeva dolazi najveći broj regruta IS sa Balkana

November 19, 2016, 12:09 pm

Prema podacima CTC-a postoji veći broj gradova u Evropi gdje žive regruti IS. U pitanju su gradovi sa većim migrantskim zajednicama.

Analiza više od 850 stranih boraca IS, koji su putovali u Siriju i Irak u periodu od 2011. do 2015. godine, pokazala je da skoro tri četvrtine ovih džihadista dolazi iz gradova odakle su porijeklom neki militanti poznati od ranije. Sajt “Independent” je objavio mapu gradova stecišta terorista, prema ovim podacima.

Što se tiče džihadista iz Evrope, najviše ih je bilo iz Londona – 38, zatim iz belgijskih gradova Antverpena (32) i Brisela (30). Iz španske enklave Seute bilo je 18 od analiziranih 854 terorista.

U vrhu gradova glavnih stecišta džihadista je i Zenica sa 15 analiziranih džihadista.

Najviše gradova iz zapadnih zemalja odakle su džihadisti imaju Belgija (Antverpen, Brisel, Molenbek, Vilvord) i Francuska (Nica, Tuluz, Pariz i Lunel).

Po dva grada gdje najviše vrbuje IS imaju Britanija, Njemačka, Holandija i Bosna i Hercegovina (Zenica i Sarajevo).

Prema podacima CTC-a, evropske države odakle je najveći broj boraca IS su Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Belgija.

Iz Srbije su najmanje tri pripadnika IS koji se bore u Siriji i Iraku, kao i iz Slovenije, dok su iz BiH čak 78 islamista.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *