Ivanić za “Stav”: Pozicija Srpske je najteža od rata na ovamo (VIDEO)

June 23, 2022, 7:44 pm

Pozicija Republike Srpske je najteža od rata na ovamo – jednim dijelom zbog retorike koju je vlast koristila – rekao je Mladen Ivanić, počasni član Partije demokratskog progresa gostujući u emisiji “Stav” TV K3.

– Zato što je stvorena neka vrsta abijenta, jednim dijelom bez ikakve osnove, jednim dijelom zbog beskorisne retorike, koju je vlast, posebno gospodin Dodik (srpski član predsjednisštva BiH Milorad Dodik) koristila. Sad je napravljen ambijent otprilike BiH je nova Ukrajina, a Republika Srpska je potencijalno novi Donjeck, to je instrument koji će Rusija uprotrijebiti da pokrene nove sukobe i mogući rat i mi to moramo zaustaviti – kaže Ivanić.

Na pitanje ima li ta priča osnova, Ivanić kaže da nema, ali “ima u retorici koju je Dodik provodio zadnjih godinu dana pričajući o samostalnosti, pa vraćanju nadležnosti, pa pravljenju svoje vojske, pa svojih poreza…”

 Na pitanje imamo li dovoljno obrazovanih ljudi da predstavljaju Republku Srpsku, Ivanić kaže da nijednog nije vidio na četiri međunarodne konferencije na kojima je bio. O diplomatiji BiH kaže da ona kao cjelina ne postoji.

– Očito da je vlast iz republike Srpske svu diplomatiji prepustila Biseri Turković (mistar spoljnih poslaova BiH). Bisera Turković radi šta hoće a tu nikakvog odgovora nema. Ovo što se sada događa, da se ignorišu stavovi republike Srpske, to nikad nije bilo – kaže Ivanić.

Kaže i da je na Dodikovom mjestu, sada bi sazvao na sjednicu o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, jer, kaže, sjednica treba nama da je spriječimo.

Govoreći o pokretanju vitalnog interesa na ugovor sa Velikom Britanijom, Ivanić kaže da je bilo potpuno besmisleno i da, ko god da ga srpskog člana Predsjedništva BiH milorada Dodika na to nagovarao, svjesno ga je gurao da sam sebi napravi problem, ispadne nemoćan i beznačajan na stvar koja je  bila potpuno nepotrebna.

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.