Ističe vrijeme- Pudždemon mora odlučiti

October 19, 2017, 6:35 am

Pudždemon je juče rekao na sastanku svoje partije da će formalno proglasiti nezavisnost, ako Španija danas počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske vlade.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedjelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primjenu ukidanja katalonske autonomije, kao što je bilo zatraženo iz Madrida, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da “djeluje razumno”, pošto se približava rok koji je sjeveroistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zaprijetila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

– Tražim od Pudždemona da djeluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan – poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *