TV K3

android aplikacija

instaliraj

“Ispravite sramotu”: Peticija da Češka povuče priznanje

“Ispravite sramotu”: Peticija da Češka povuče priznanje

U Pragu će 17. februara biti organizovan protest zbog jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Tom prilikom će se potpisivati peticija za češko povlačenje priznavanja Kosova.

Na dokument, koji treba da se nađe pred češkim parlamentom i vladom, prvi potpis je stavio Jan Kavan, bivši šef diplomatije, potpredsjednik vlade i predsjedavajući Generalne skupštine UN.

Pridruživanje incijativi najavili su, ugledni političari iz raznih stranaka.

“Nadamo se da će se našoj peticiji pridružiti i predsjednik Miloš Zeman”, kaže Milutin Ilić, savjetnik za Balkan češkog poslanika Jaroslava Foldine čija je konsultantska kuća “Geopolitikon” organizator potpisivanja peticije.

Protesti zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, podsjeća on, održavaju se kontinuirano od 2009. godine, dok svakog 24. marta prijatelji Srbije protestuju na Vaclavskim namjestima zbog nelegalnog bombardovanja Srbije.

U peticiji u čijem su sastavljanju učestvovali i Jaroslav Foldina i režiser Vaclav Dvoržak, uz tri NVO, prijatelji srpskog naroda, kaže se da je “priznavanje samoproglašene države kosovskih Albanaca bilo grubo kršenje međunarodnog prava od strane tadašnje češke vlade”.

Tadašnja vlada je, kako se navodi, zanemarila preporuke parlamenta i besprizorno je prekrojila važeće međunarodne sporazume i svoje međunarodne obaveze kao što je povelja UN, Helsinška deklaracija iz 1975., Kumanovski sporazum iz 1999. i Rezoluciju SB UN 1244.

“Zbog toga tražimo da današnja češka vlada ispravi sramotu tadašnje Topolankove vlade, koja nas je tim činom uvrstila među države u kojima vladaju zakoni džungle, što je i za nas, češke državljane, apsolutno neprihvatljivo”, kaže se u peticiji.

(Agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.