TV K3

android aplikacija

instaliraj

Islamski svijet osudio napad na Novom Zelandu

Islamski svijet osudio napad na Novom Zelandu

Politički i islamski lideri izrazili su užasnutost nakon dvije masovne pucnjave u džamijama na Novom Zelandu, od kojih su neki rekli da iza svega stoji “islamofobija”.

“Za ove rastuće terorističke napade krivim islamofobiju koja se pojavila nakon napada 11. septembra na SAD kada je za jedan teroristički napad kolektivno okrivljeno 1,3 milijarde muslimana”, rekao je premijer Pakistana Imran Kan.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut DŽavušoglu rekao je da nisu samo počinioci, već i političari i medija odgovorni za ovaj užasni napad. “Oni su dodatno pojačali islamofobiju na Zapadu”, napisao je DŽavušoglu na “Tviteru”.

Ministar spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi osudio je napade u džamijama.

Osudama su se pridružili i Avganistan, Malezija, Bangladeš i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prema posljednjim podacima, u napadima u džamijama poginulo je 49 ljudi, a protiv jednog muškarca podignuta je optužnica za ubistvo.

List “Dejli mejl” objavio je da je državljanin Australije Brenton Tarant /28/ iz Novog Južnog Velsa, koji je preuzeo odgovornost i koji je uživo prenosio preko interneta masovnu pucnjavu unutar džamije El Nur, u svom manifestu napisao da su njegovi roditelji škotskog, irskog i engleskog porijekla.

On je, između ostalog, napisao da je izveo masakr “kako bi smanjio broj migranata na evropskoj zemlji”, te da su mu inspiracija bili drugi napadači kao što su Anders Brejvik koji je ubio 77 ljudi u Norveškoj 2011. godine.

On je napisao da ne voli muslimane, a da posebno mrzi one koji su prešli na islam, odnosno konvertite, opisujući ih kao “krvave izdajnike”.

Srna

Komentarišite

Your email address will not be published.