TV K3

android aplikacija

instaliraj

Iračke snage zauzele sjedište vlade u Tikritu

Iračke snage zauzele su sjedište vlade u Tikritu, glavnom gradu provincije Salahedin, koje se nalazilo pod kontrolom džihadističke grupe Islamska država, saopštili su irački zvaničnici.

Iračke snage zauzele sjedište vlade u Tikritu

Ovo je najznačajnije napredovanje u borbi za Tikrit, otkako su vladine snage 2. marta započele operaciju da ponovo osvoje taj grad, najveću otkako je IS u ofanizivi prošlog juna zauzela velike delove Iraka, prenio je AFP.

“Iračke snage očistile su vladin kompleks u Tikritu. Vladine zgrade su pod našom kontrolom od prošle noći”, rekao je general iračke vojske koji je insistirao na anonimnosti.

U borbama su učestvovale jedinice Narodne mobilizacije, u kojima dominiraju pripadnici šiitskih milicija koje podržava Iran, rekao je portparol iračke brigade Badr.

Šiitske milicije su prethodno saopštile da zaustavljaju operacije u Tikritu zbog vazdušnih napada koalicionih snaga predvođenih SAD na tom području. Napadi koalicionih snaga koji su počeli prošle srijede, razljutili su pripadnike šiitskih milicija, koji su optužili Vašington da pokušava da im otme pobjedu.

Koalicija je saopštila da izvela tri vazdušna udara na području u Tikrita od nedjelje do ponedjeljka, navela je francuska agencija.

Komentarišite

Your email address will not be published.