TV K3

android aplikacija

instaliraj

Institut: Lokalne zajednice ne učestvuju u troškovima nabavke testova

Institut: Lokalne zajednice ne učestvuju u troškovima nabavke testova

Povodom Zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža, u vezi sa isplatom sredstava za testiranje stanovnika ove opštine na virus korona, u kojem se traži refundiranje troškova ovoj opštini, obavještavamo sve građane u Republici Srpskoj da se testiranje na prisustvo virusa korona ne naplaćuje, tj. da je besplatno.

Lokalne zajednice ne učestvuju u troškovima nabavke testova.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske kontinuirano nabavljaju testove, dok se dio nabavlja i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. U međuvremenu očekuje seisporuka dodatnih 25.000 testova u saradnji sa UNDP-om.

Testiranje na novi virus korona SARS-CoV-2 u Republici Srpskoj, za sada, rade samo dvije laboratorije koje su kadrovski i tehnički opremljene za tu vrstu analiza – laboratorija u Istitutu za javno zdravsto Republike Srpske i u Univerzitetkom kliničkom centru Republike Srpske.

Još jednom podsjećamo da pojačano testiranje neće značiti da će se svi građani koji sumnjaju da su možda zaraženi moći testirati. Kapacitete za testiranje nastojimo povećati u narednom periodu, ali će i dalje biti isključivo na procjeni epidemiologa ko treba da se testira.DodatnatestiranjaćeseobavljatinalokacijamakojeodrediisključivoRepubličkištabzavanrednesituacije i bićesistemskiorganizovana.

Cilj testiranja je kao i od prvog dana, da prepoznamo što ranije slučaj i da sve oboljele što prije izolujemo.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.