TV K3

android aplikacija

instaliraj

Institut dostavio izvještaj: Na pojedinim lokacijama veoma visoka vrijednost piralena

Institut dostavio izvještaj: Na pojedinim lokacijama veoma visoka vrijednost piralena

U Banjaluci se održava drugi sastanak predstavnika institucija s ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom kontaminiranog zemljišta u banjalučkoj Poslovnoj zoni Incel.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da su u rješavanje problema angažovani svi akteri, od republičkih institucija do grada, ali da je potrebno da se uključe i vlasnici objekata u Incelu.

Prema našim saznanjima, Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske dostavio je izvještaj o hemijskoj analizi zemljišta na prisustvo teških metala i piralena, prema kojem je na pojedinim lokacijama detektovana veoma visoka vrijednost opasnih i štetnih materija.

Takođe, i Republički inspektorat analizom vode uzete iz Vrbasa utvrdio je da je piralen u granicama ciljanih, odnosno maksimalno dozvoljenih vrijednosti, tj. da je voda ispravna za piće.

Podsjećamo da je Grad Banjaluka najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u preduzeću Eko trejd i Univerzum, nakon što je, tokom kontrole Ekološke inspekcije u krugu Poslovne zone Incel, otkriveno nezakonito odlaganje otpadnih, industrijskih materija. Јoš uvijek se ne zna kada će ovaj problem biti riješen, ko će i kako da ukloni piralen iz zemljišta.

Podsjećamo da su Vlada Švedske i UNDP angažovali eksperta za remedijaciju zemljišta, kao konsultanta koji će dati smjenice za dalje postupanje.

RTRS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.