TV K3

android aplikacija

instaliraj

Inspekcija utvrdila nepravilnosti kod 90 pošiljki

Inspekcija za hranu Republike Srpske tokom devet mjeseci ove godine uzela je za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti 2.300 uzoraka uvezenih pošiljki hrane, a kod njih 90 utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nepotpune deklaracije, mikrobiološku i hemijsku neispravnost.

Inspekcija utvrdila nepravilnosti kod 90 pošiljki

U Republičkom inspektoratu rečeno je Srni da su u navedenom periodu pregledane 39.542 pošiljke hrane. Nakon otklanjanja nedostataka na deklaracijama za 56 pošiljki dozvoljen je uvoz, dok je za 34 pošiljku izrečena mjera zabrane uvoza. Ukupna količina hrane stavljena van prometa iznosi 200 tona, od čega je uništeno 35 tona, dok je pošiljaocu vraćeno 165 tona.
Nepravilnosti su utvrđene kod pošiljki mliječnih i mesnih proizvoda, konditorskih proizvoda, alkoholnih pića, voćnih sokova i osvježavajućih pića, začina i žitarica.

Nepravilnosti su utvrđene kod pošiljke mesnih prerađevina iz Makedonije zbog povećanog sadržaja fosfata, kod pošiljki mliječnih proizvoda iz Srbije zbog povećanog sadržaja aflatoksina, kao i kod pošiljke instant kafe iz Španije zbog povećanog sadržaja mikotoksina.

Krem-namaz iz Makedonije nije bio ispravan, jer su podaci na deklaraciji bili nejasno označeni, dok je kod pošiljke začina iz Austrije utvrđen povećan sadržaj mikotoksina.

U unutrašnjem prometu, Republička inspekcija za hranu je u posmatranom izvještajnom periodu izvršila 793 kontrole.

U 311 slučajeva utvrđeni su propusti koji su se najčešće odnosili na nadzor nad zaposlenim licima u smislu redovnih sanitarnih pregleda i pohađanja dodatnih edukacija o higijeni hrane, održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilnu manipulaciju hranom, ispitivanje hrane i slično.

Subjektima kontrole izrečena je 291 upravna mjera, kojima je naloženo preduzimanje mjera i radnji radi otklanjanja utvrđene nepravilnosti, a zbog počinjenih prekršaja izdato je 108 prekršajni naloga u iznosu od 125.750 KM, te podneseno 10 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Po nalogu Republičke inspekcije za hranu iz unutrašnjeg prometa povučeno je oko 140 kilograma hrane koja je bila neprikladna za ljudsku upotrebu, zbog isteklog roka upotrebe, promjene senzornih svojstava i neodgovarajućih deklaracija.

Riječ je o pojedinačnim slučajevima u kojima je zatečeno po svega nekoliko pakovanja hrane neprikladne za ljudsku upotrebu, iz razloga što velike količine hrane isteklog roka upotrebe sami trgovci povlače iz prometa, jer na osnovu uredne dokumentacije o otpisu mogu vratiti dio plaćenog poreza.

Najčešće je riječ o proizvodima koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni proizvodi – vrhnje za kuvanje, margarin, pavlaka, jogurt, osvježavajuća pića i sokovi, konditorski proizvodi – keks, biskvit, marmelada, grickalice, puding, te razni začini, navode u Republičkom inspektoratu.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.