TV K3

android aplikacija

instaliraj

Indija podigla vojsku u stanje pripravnosti

Indija podigla vojsku u stanje pripravnosti
Indijska vojska je podignuta u stanje povišene borbene gotovosti, nakon što je parlamentu podnijet zakon kojim se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, saopštila je agencija Ani na Tviteru.

Vlasti su već počele da prebacuju dodatni kontingent od 8.000 vojnika u državu Džamu i Kašmir.

Kako javlja televizija NDTV, od ranog jutra vojno-transportni avioni dovoze vojnike na aerodrom prestonice regiona Srinagar.

Televizija navodi da će ovi vojnici pojačati kontingent od 35.000 vojnika koji se nalazi u Džamu i Kašmiru. Agencija Ani javlja da je čitava vojska podignuta u pripravnost.

Kako pišu mediji, hiljade hodočasnika-Indusa, koji su krenuli u hram Amarnath u Kašmiru, vraćaju se kući, kako im je vlada preporučila krajem prošle nedjelje. Policija Indije je noćas uhapsila sve uticajne lidere regionalnih partija. Među njima su bivši glavni ministar ove države Mehbuba Mufti, kao i lider opozicije u regionalnom parlamentu Omar Abdulah.

U jednom broju regiona Džamu i Kašmir počeli su spontani, stihijski protesti na odluku vlasti o ukidanju statusa Džamu i Kašmira.

U Džamu i Kašmiru, jedinoj indijskoj državi u kojoj većinu stanovništva čine muslimani, aktivni su separatisti, koji se zalažu za nezavisnost države ili za ujedinjenje sa Pakistanom.

Istovremeno, u Kašmiru, između Indije i Pakistana, nema zvanične granice, a linija kontrole dijeli vojsku te dvije države.

Nju Delhi optužuje pakistanske vlasti za podršku naoružanih separatista.

Islamabad je odbacio te optužbe i saopštio da se stanovnici Kašmira samostalno bore za svoja prava.

sputniknews.com

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.