TV K3

android aplikacija

instaliraj

Incko: Hitno rješavati ozbiljne socijalno-ekonomske probleme

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN, pozvao je buduće vlasti u BiH da hitno počnu rješavati ozbiljne socio-ekonomske probleme u zemlji, da se posvete vladavini zakona i borbi protiv korupcije, te da realizuju potrebne reforme da se deblokira napredak BiH prema EU i NATO.

Incko: Hitno rješavati ozbiljne socijalno-ekonomske probleme

Incko je ocijenio da je BiH “na silaznoj putanji od 2006. godine”, jer stranke, zvaničnici i institucije vlasti na raznim nivoima nisu adekvatno odgovorile na probleme u protekle četiri godine.

On smatra da “početak novog mandata nudi priliku za novi početak”, da mora doći do “fundamentalne promjene – da se interesi zemlje i njenih građana moraju staviti ispred interesa privilegovane političke klase”, saopšteno je iz OHR-a.

Incko je izrazio nadu da će političari u BiH iskoristiti priliku koju nudi njemačko-britanska inicijativa, kojoj OHR daje podršku kao “dobroj platformi za novi početak”.

On je osudio pozive na referendum o otcjepljenju koji dolaze od nekih političara, ističući da su takve riječi samo gubljenje vremena, jer Dejtonski mirovni sporazum ne dozvoljava entitetima da se otcijepe.

Incko je istakao da “budućnost nije u podjelama već u zajedništvu” i da će međunarodna zajednica, koja je opredijeljena za funkcionalnu i prosperitetnu BiH, dati podršku političkim snagama koje su voljne da podrže tu viziju.

Komentarišite

Your email address will not be published.