Igre u Riju će snimati „najpametnije“ sportske kamere u istoriji

June 7, 2016, 7:20 am

Kamere i fotoaparati na daljinsko upravljanje nisu novost u svijetu fotografije. Profesionalci već rutinski povezuju kamere kako bi određeni događaj pokrili iz što više uglova.

Fotografi će na Olimpijskim igrama u Riju koristiti radiotransmitere povezane s odgovarajućim odašiljačem na glavnoj ručnoj kameri. Kada fotograf pritisne dugme na jednoj, aktiviraće sve ostale uređaje koje su u sistemu.

Međutim, kada fotograf postavi ugao i kompoziciju udaljenih kamera, on nema mogućnost da mijenja fokus i ekspozicije.

Tu na scenu stupa kompanija „Mark Roberts moušn kontrol“ (Mark Roberts Motion Control) koja proizvodi robotske kranove za kamere.

Zajedno sa kolegama iz „Nikona“, stručnjaci pomenute kompanije testiraju peti prototip robota za fiksne kamere. Tokom testiranja, kran i kamera pratili su košarkaše koji su se kretali parketom jednog njujorškog sportskog centra.

Kako se pokazalo, novi kranovi će omogućiti fotografisanje i snimanje događaje s mnogo više kontrole nad pomoćnim kamerama nego što je to bio slučaj ranije. Moći će da se mijenjaju pozicije kamera, ugao snimanja i slično.

Agencija „Geti imidžiz“ (Getty Images) planira da koristi novu tehnologiju na 20 olimpijskih terena ovog ljeta.

Iz „Mark Roberts moušn kontrola“ najavljuju da će fotograf svim kamerama upravljati pomoću posebnog softvera na tabletu ili kompjuteru.

„Geti“ već neko vrijeme ide u smjeru uvođenja robotske tehnologije, a sličan kran je korišćen tokom dodjele Oskara u februaru./rtrs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *