TV K3

android aplikacija

instaliraj

ID među migrantima skriva teroriste?

Postoji realna opasnost da među migrantima, koji na putu do bogatih i uređenih zemalja Evropske unije prolaze Balkan, ima i pripadnika Islamske države i drugih terorističkih organizacija, ocjena je čelnika nadležnih službi i bezbjednosnih stručnjaka u regionu.

ID među migrantima skriva teroriste?

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam za “Nezavisne novine” iznosi pretpostavku, koja figurira od samog početka krize, da će jedan broj terorista ID iskoristiti ljude koji bježe od rata da neometano ubace svoje ljude na teritorije koje su im cilj.

Nizam upozorava da su u budućnosti mogući napadi na objekte od vitalnog značaja, kulturne manifestacije, prostore u kojima se nalazi mnogo ljudi, odnosno mjesta na kojima mogu pričiniti najveću štetu i izazvati paniku.

“Ono što je nama prioritet je da izvojimo te ljude iz mase, procesuiramo ih i da dobiju ono što su zaslužili. Apelovao bih na medije da skrenu pažnju građana da se čini sve moguće da njihova bezbjednost bude na maksimumu. Svaka informacija koju budemo imali biće objavljena u javnosti jer mi smo ovde zbog građana BiH”, istakao je Nizam.

Niko od stručnjaka i nadležnih struktura koje je kontaktirao banjalučki dnevnik nije htio da licitira brojem lažnih migranata, ali se svi slažu da ih ima dovoljno da načine štetu.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski naglašava da je migraciona kriza realna prijetnja Evropskoj uniji, ali i BiH i Srbiji, i da se nikada zaista ne zna ko je sve među desetinama hiljada ljudi koji prolaze.

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Predrag Ćeranić ističe kako dodatnu prijetnju za BiH predstavljaju njeni državljani koji se nalaze na stranim ratištima, jer mogu puno da olakšaju koordinaciju putovanja i akcija teroristima, uz napomenu da BiH nije spremna da se nosi s takvim bezjednosnim izazovima.

Sumnje stručnjaka podijelio je i Milenko Nedelkovski, politički analitičar iz Skoplja, koji je za rusku novinsku agenciju Sputnik rekao kako je veoma sumnjiva činjenica što 90 odsto imigranata čine muškarci, a pritom se zna da se radi o ljudima iz tradicionalnih zemalja gdje se članovi porodice ni u kom slučaju ne ostavljaju.

“Ova činjenica budi sumnju da se među njima kriju i pripadnici Islamske države”, izjavio je tada Nedelkovski.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma zatražiće održavanje vanredne sjednice Savjeta ministara BiH u vezi sa situacijom nastalom prilivom migranata u susjedne zemlje, kao i preduzimanje aktivnosti za zaštitu bezbjednosne situacije u BiH, jedan je od zaključaka sastanka Udarne grupe, koji je juče održan u Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

S obzirom na veliki priliv migranata s područja Bliskog istoka u susjedne zemlje, članovi Udarne grupe razgovarali su o potrebnim aktivnostima da bi bila podignuta pripravnost i BiH zaštitila od eventualnog dolaska na njeno područje osoba koja su u vezi s terorističkim grupama, koje bi mogle da zloupotrebe proces migracija izbjeglica za kretanje prema zemljama EU.

 

(agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.