PUT NAS DOVEO: Dragan Tomaš iz Prnjavora u devetoj deceniji izrađuje starine – 27.06.2021.

June 28, 2021, 11:20 am

Ukoliko vas nekada put, kao nas dovede do sela Štrpci, nadomak Prnjavora, jedno od mjesta koje bi trebali posjetiti jeste porodični dom Tomaš. Ovaj dom krije posebnu oazu prošlosti. A, iako već u poznim godinama, bračni par Dragan i Smiljka primjer su dobrih i čestitih domaćina.

Kutak u njihovom porodičnom domu krase razni predmeti od drveta, od oruđa pa do mnogobrojnih drvenih suvenira, za kojima danas veliki broj stanovnika iz cijelog svijeta iskazuje ogromno zanimanje. Specifično je to što su ovi predmeti svi do jednog Draganovih ruku djelo. Još više začuđuje činjenica da ih je Dragan izradio u roku od dva mjeseca i to u svojoj osamdeset petoj godini. Predmeti koje Dragan izrađuje su, prije svega predmeti za koje ga vežu posebne emocije, jer je i sam rođen u godinama, kada su itekako korišteni. Na umu ima da uradi još štošta.

Majstor iz Štrbaca ispričao nam je kako mu je potreban dan, dva, nekada više da bi nastao jedan ručni rad, proizvod kakav se ne može kupiti u trgovinama, već je isključivo produkt njegovih zamisli i ljubavi prema radu s drvom. Možda, najinteresantnija jeste svijeća, koju je Dragan počeo da pravi 1998. godine. Mnogi od ovih predmeta podsjećaju na stare dane, kojih se naš domaćin itekako sjeća.

Pomalo neobične i unikatne drvene stvari, koje su nekada korišteni u svakom domaćinstvu, itakako su nam zapale za oko. Izrađene su od kojekakvih komadića drveta. Komadi drveta šljive, oraha, trešnje, javora. Najmanje je kaže cijenjen hrast. Ipak, svi mogu da traju stotinama godina. A, svojim impresivnim i jedinstvenim izgledom, mame poglede svih posjetilaca.

Sve je počelo negdje davnih dana, a evo, sada opet i u poznim godinama ponovo počinje. Početak i na kraju. Oduvijek je miris drva živio u Draganu. Od djetinjstva je uvijek nešto izrađivao u drvu i od drva. Možda je ta ljubav prema ovom divnom prirodnom materijalu bila nasljedna, pa da opet i u devetoj deceniji počne. Krajnji cilj jeste dokazati kako drvo nije lijepo samo izvana, već ima i svoju unutarašnju ljepotu, čak i dušu, koju Dragan nastoji otkriti.

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *