TV K3

android aplikacija

instaliraj

HTC pred propadanjem, otpušta četvrtinu radnika

HTC pred propadanjem, otpušta četvrtinu radnika

Donedavno jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona s operativnim sistemom Android HTC pred propadanjem je i najavljuje otpuštanje četvrtine radnike.

Tajvanska kompanija će otkaz uručiti za 1.500 radnika kako bi poboljšala profit koji neprestano pada, piše “Business Insider”.

HTC je nekad bio u deset najvećih,alio u posljednih nekoliko godina jednostavno je izgubio bitku s konkurentima – Samsungom, LG-jem i, što je još značajnije, s kineskim rivalima koji preuzimaju sve veći udio na tržištu.

“Moramo optimizovati proizvodnju na Tajvanu pa smo prisiljeni da napravimo ovakav potez. Tako ćemo bolje raspodijeliti resurse i omogućiti upravi da se usredsredi na daljnje korake”, rekli su u HTC-u.

Kompanija bi trebalo da pomenuti broj radnika otpusti do kraja septembra, a ovo je nastavak velikih promjena u HTC-u. Priče o otpuštanjima počele su krajem prošle godine, kada je oko 2.000 inžinjera HTC-a prebačeno u Google-ovu kompaniju Alphabet, a tajvanska firma je na tome zaradila 1,1 milijardu dolara. Ali, ostali su bez vrijednih dijelova i dizajna koje sada Google prodaje s oznakom “Powered by HTC”.

Otpuštanja su zapravo logičan slijed događaja nakon konstantnog pada prodaje i profita. U odnosu na prošlu godinu prihod je pao za 55,5 odsto, a prodaja za 46,7 odsto.

HTC je, kada se Android kao platforma tek razvijao, bio na vrhuncu. Njihov HTC Desire bio je jedan od najpopularnijih telefona na toj platformi. Ali iz godine u godinu je sve više padao i sada, čini se, doživio potpuni krah.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.