Hrvatska danas slavi “Oluju”(VIDEO)

August 5, 2022, 8:27 am

Hrvatska danas u Kninu obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, 27 godina od oružane akcije “Oluja” kada je iz ove zemlje protjerano gotovo 250.000 Srba, dok ih je oko 2.000 poginulo ili nestalo.

Centralna svečanost održava se na stadionu NK Dinara. Državni vrh je položio vijence, a kasnije će na svečanosti uslijediti i govori. Kako navode hrvatski mediji, ove godine očekuje se veliki broj posjetilaca s obzirom na to da više ne vladaju pandemijski uslovi.

Toga dana hrvatske snage su uz pomoć i podršku međunarodne zajednice i NATO snaga oslobodile 11.000 kvadratnih kilometara područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu.

Obilježavanje je rano jutros počelo tradicionalnom budnicom ulicama Knina, što simbolično predstavlja ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom oružane akcije Oluje.

Na kraju svečanosti, oko 11 sati, predviđen je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.

Za ovu priliku štampano je 10.000 prigodnih majica, koje će dobiti svaki učesnik programa na svečanosti na stadionu Dinara.

U organizaciji grada Knina od 21 sat biće održani koncerti Doris Dragović i grupe “Opšta opasnost” i vatromet.

Ipak, ovogodišnje obilejžavanje godišnjice u “Oluji” počelo je u sjenci podjela između Banskih dvora i Pantovčaka, odnosno premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića.

Sinoćnji prijem koji je predsjednik Milanović priredio na Kninskoj tvrđavi bojkotovali su, neki ministri Plenkovićeve vlade, ali i neki generali.

Milanović je na prijemu uručio odlikovanja, medalje, odluke o promovisanju, kao i pohvale pojedinim pripadnicima Oružanih snaga Hrvatske.

U obraćanju je rekao da je oslobađanje Knina i hrvatska pobeda devedesetih godina jedan od najvećih događaja u hrvatskoj istoriji.

Izvor: Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.