TV K3

android aplikacija

instaliraj

Hoće li Vučjak danas biti zatvoren: Grad Bihać neće osiguravati vodu, Operativna grupa traži rješenje (VIDEO)

Hoće li Vučjak danas biti zatvoren: Grad Bihać neće osiguravati vodu, Operativna grupa traži rješenje (VIDEO)

Gradske vlasti su za danas najavile obustavu dovoda vode i odvoza smeća iz Vučjaka.

Operativna grupa za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu zasjedat će danas u Bihaću gdje će između ostalog biti riječi i o budućnosti kampa Vučjak.

Kamp su najviše humanitarne instance proglasile katastrofalnim zbog izuzetno loših uslova boravka. Evropska unija više je puta opomenula lokalne i državne vlasti da pronađu novu lokaciju, ali svaki dosadašnji prijedlog nije naišao na odobrenje Brisela.

Kako javlja reporter portala Klix.ba iz Krajine, budućnost kampa zavisi od rezultata sjednice Operativne grupe koja bi mogla podržati odluku o gašenju kampa Vučjak, odnosno prekidu podrške za ovu lokaciju koja je proglašena nehumanom i van standarda UN-a i Evropske unije.

Ukoliko se to desi, Krajina i Bihać nisu spremni za nekoliko stotina migranata koji bi u slučaju raspuštanja kampa mogli ostati nezbrinuti. Ovaj kamp je prošle sedmice bio dom za čak 2.000 migranata, ali su oni polako odlazili prema hrvatskoj granici gdje bi okušali sreću u prelasku.

Crveni križ je ranije upozorio da bi gašenjem ionako neadekvatnog kampa gotovo sigurno bila uzrokovana humanitarna kriza, jer bi stanovnici Vučjaka ostali bez organizovanog obroka.

I Crveni križ je zbog katastrofalnih uslova prvo najavio povlačenje iz kampa, ali je zbog humanitarnih i moralnih razloga odustao od te nakane.

Podsjećamo, Operativna grupa za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) ranije je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta, jer nisu osnovani kao specijalizirane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj tražitelja azila u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.

(klix.ba)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.