TV K3

android aplikacija

instaliraj

Hirošima i Nagasaki obilježavaju 73 godine od nuklearnog napada

Hirošima i Nagasaki obilježavaju 73 godine od nuklearnog napada
U Јapanu su danas počela obilježavanja 73 godine od pada atomske bombe na gradove Hirošima i Nagasaki, kada su poginule stotine hiljada ljudi.

Dvije bombe skoro su potpuno uništile ova dva grada.

Grad Hirošima obilježio je danas 73 godine od napada američkih aviona koji su bacili atomsku bombu posljednjih dana Drugog svjetskog rata.

Tokom ceremonije u Memorijalnom parku u Hirošimi premijer Šinzo Abe rekao je da će Јapan, kao jedina zemlja koja je osjetila napad atomskom bombom, biti borac za smanjenje nuklearnog oružja u svijetu.

“Naš narod, zadržavajući princip neposjedovanja nuklearnog oružja, služiće kao most između zemalja koje imaju i koje nemaju to oružje i predvodiće napore s ciljem njegovog smanjenja”, rekao je Abe, prenio je “Sputnjik”.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Kacui upozorio je zemlje koje imaju nuklearno oružje da ne ponove greške prošlosti, apelujući na sve države da se pridruže Sporazumu UN o zabrani nuklearnog oružja.

Američki bombarder “B-29” bacio je 6. avgusta 1945. godine atomsku bombu tešku 20 kilotona, zvanu “Dječak”, na Hirošimu kada je na licu mjesta poginulo 80.000 ljudi, 12.000 je nestalo, a 40.000 je ranjeno.

Američki avioni su 9. avgusta bacili još jednu bombu tešku 21 kilotonu, zvanu “Debeljko”, na Nagasaki, kada je poginulo 40.000 ljudi, a 60.000 je ranjeno. Broj žrtava bi bio mnogo veći da bomba nije promašila prvobitnu metu zbog lošeg vremena.

I oni koji su preživjeli napade nisu ostali nedirnuti. Najmanje 200.000 ljudi je ozračeno i oni su umrli ili su cijeli život patili od bolesti vezanih za radijaciju, čime je broj žrtava povećan na skoro pola miliona ljudi.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.