TV K3

android aplikacija

instaliraj

Hiljade vjernika na litijama širom Crne Gore

Hiljade vjernika na litijama širom Crne Gore

Pivljani su danas od Pivskog manastira do Crkve Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama prepješačili oko 10 kilometara gdje su prisustvovali molebanu i litiji

Kolonu su predvodili igumani Pivskog i manastira Zagrađe Jeftimije i Lazar, paroh iz Plužina Miroslav Mihailović i arhimandrit kijevsko-pečerske larve Petar Petrić.

Arhimandrit Petar naglasio je da je Crna Gora najveći pravoslavni hram na svijetu i da oni koji su postavljeni od naroda treba da čuju glas koji im poručuje da ne diraju ono što se dirati ne smije.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori su vaskrsnuli i vjera i narod, a praznik vaskrsenja je uvijek praznik pobjede.

Učesnici litije poručili su da neće dati svetinje. Protojereh stavrofor Miodrag Todorović iz Nikšića rekao je u besjedi da bi se narod, ako da svetinje, narugao slavi, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Ovi koji su donijeli ovaj propis da od svetinja prave trgovačke dućane nisu svjesni da su to donijeli protiv sebe, svoje duše, protiv svojih bližnjih, predaka i potomaka”, istakao je Todorović.

Od Pivskog manastira do Plužina danas je donesena identična kopija Presvete Bogorodice Pečerske koja je na zapad Ukrajine došla 1595. godine kao dar naroda braći u Crnoj Gori.

Ta ikona će se nalaziti u Manastiru Zagrađe dok NJegovo preosveštenstvo mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije ne donese odluku gdje će biti njeno stalno mjesto.

Sveštenstvo je večeras predvodilo litiju u Danilovgradu, a sveštenik Boris Brajović rekao je da se sada onavlja Crna Gora, da svetinje neće dati i da je Bog sa njima, te da se nemaju čega plašiti.

Litija je poslije molebana u Crkvi Sveta Trojica i Starom Gradu u Budvi krenula ka Crkvi Svete Petke. U litiji je više hiljada ljudi, a predvodi ih predsjednik opštine Marko Carević.

Litije koje čine vjernici svih uzrasta krenule su iz Ledenica, Dragoševog sela, Orahovca, Kostanjice i Morinja ka Risnu.

Na Sopotu su se ove litije susrele sa litijom Risna, te su se zajedno uputili na moleban Presvetoj Bogorodici koji služi Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Srna

Foto. Srna

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.