Haftar napustio Moskvu, ponovo počeli sukobi u Libiji

January 14, 2020, 8:42 am

Komandant Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar, koji je rano jutros napustio Moskvu bez potpisivanja dogovora o prekidu vatre sa međunarodnom priznatom administracijom na čelu sa premijerom Fajezom al Saradžom, rekao je da se u predloženom dokumentu ignorišu određeni zahtjevi njegovih snaga.

“U nacrtu dokumenta ignorišu se brojni zahtjevi libijske vojske”, naglasio je Haftar, prenosi televizijski kanal “Al Arabija”.

Kako prenosi “Reuters”, nakon što je Haftar napustio Moskvu počeli su oružani sukobi na jugu Tripolija, a u saopštenju objavljenom na lokalnoj televiziji Haftarova vojska je proglasila sporemnost i opredjeljenje za pobjedu.

Arapski mediji su ranije javili da je tokom indirektnih razgovora u Moskvi, Haftar insistirao na tome da se njegovim snagama dozvoli ulazak u Tripoli i da je za formiranje vlade nacionalnog jedinstva neopohodno glasanje o povjerenju parlamenta iz Tobruka.

Haftar je takođe zatražio međunarodni nadzor prekida vatre bez učešća Ankare i zahtijevao je hitno povlačenje plaćenika pristiglih iz Sirije i Turske.

Ruska novinska agencija TASS navodi da je Saradž tražio da se Haftarove snage povuku na položaje koje su zauzimali prije 4. aprila 2019. godine kada je LNA najavila ofanzivu na Tripoli.

On je insistirao i na tome da zadrži položaj vrhovnog komandanta libijskih oružanih snaga i, prema izvorima arapskih medija, ti zahtjevi su postali glavni kamen spoticanja tokom razgovora zaraćenih snaga u Moskvi.

Prekid vatre stupio je na snagu u Libiji u ponoć 12. januara unutar okvira zajedničke inicijative koju su predložili ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan.

Lavrov: Nastavićemo napore
“Rusija će nastaviti da ulaže napore za rješavanje situacije u Libiji, potrebno je ohrabrivati sve libijske strane na dogovor, a ne rješavati stvari silom”, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare poslije razgovora sa kolegom iz Šri Lanke.

Lavrov je podsjetio da su ranije lideri Turske i Rusije pokrenuli inicijativu za prekid vatre u Libiji i da su iz tog razloga u ponedjeljak održani su međulibijski pregovori.

“Nastavićemo napore u tom smjeru. Za sada nisu postignuti konačni rezultati”, istakao je Lavrov.

“Svi napori koje sada ulažu i Evropljani, među kojima su Nemci, Francuzi i Italijani, napori koje ulažu susedi Libije – Alžir, Egipat, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Katar, Rusija – želimo da ujedinimo i svi radimo u istom pravcu i podstičemo sve libijske strane da dođu do sporazuma, umjesto da nastavljaju da rješavaju stvari silom”, precizirao je Lavrov.

(Agencije – Foto: Ilustracija) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *