Grmuša: Da li Ministarstvo uprave i lokalne samouprave toleriše kršenje zakona?

August 15, 2020, 7:45 am

Generalni sekretar PDP Milko Grmuša izjavio je danas da su predstojeći lokalni izbori test o spremnosti poštovanja zakona za sve kandidate, političke stranke i kontrolne organe, te da su mnogi u najvećoj mjeri do sad na tom testu pali sa najnižim ocjenama.

„Zakonom o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave Republike Srpske jasno je propisano da službenici u lokalnim zajednicama ne mogu biti osnivači ili članovi organa političkih stranaka, a što se odnosi i na radna mjesta sekretara skupštine, načelnika odjeljenja ili službe gradske, odnosno opštinske uprave kao i šefa odsjeka. Ako bi se pažljivo analiziralo svako mjesto u Srpskoj lako bi se došlo do zaključka da najveći broj načelnika odjeljenja i drugih službenika u lokalnim zajednicama jesu članovi najviših organa političkih stranaka, nerijetko i njihovi osnivači, odnosno evidentno je da se zakon flagrantno krši“, naveo je Grmuša.

Prema njegovim riječima, navedeni zakon jasno predviđa da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zaduženo da vrši nadzor nad primjenom tog zakona.

„Zbog toga postavljam javno pitanje Ministarstvu uprave i lokalne samouprave da odgovori da li je izvršilo makar jedan inspekcijski nadzor kad je riječ o primjeni ovog zakona, jer je opšte poznata činjenica da političke stranke javno dogovaraju podjelu službeničkih mjesta u lokalnim zajednicama, zbog čega je svaki čovjek u Srpskoj koji nije član nijedne stranke apsolutno diskriminisan i onemogućen da bude zaposlen u jedinicama lokalne samouprave na radnim mjestima koja su interesantna političkim strankama. Ako je inspekcijski nadzor izvršen, kakvi su njegovi rezultati? Ako nije izvršen, zbog čega nije izvršen i da li je opredjeljenje Ministarstva tolerisanje kršenje zakona za čiju pravilnu primjenu je direktno zaduženo?“, zaključio je Grmuša.

INFORMATIVNA SLUŽBA PDP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *