Greške koje pravimo poslije 50. su presudne, teška starost svakome ko se ne pridržava ovih savjeta

September 22, 2022, 7:22 am
Produženje ljudskog životnog vijeka na Zapadu i starenje američke populacije privukli su povećanu pažnju na faktore koji doprinose dobrom starenju. Ljude ne zanima samo dugovječnost, već i kako da ostanu u najboljem zdravlju u kasnijim godinama. Prema mnogim stručnjacima, postoji pet stvari koje nikada ne bi trebalo da rade stariji od 50 godina.

Unošenje dovoljno kalcijuma i proteina je važno za spriječavanje osteoporoze. Apsorbujemo manje kalcijuma kako starimo, a sposobnost nekih žena da tolerišu mliječne proizvode – najbolje izvore kalcijuma – takođe se smanjuje kako stare. Tamno lisnato zelje i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom jesu drugi dobri izvori. Zdrava biljna ishrana koja ne uključuje meso, glavni izvor proteina, i dalje može da obezbedi dosta proteina ako napravite pametan izbor.

Ne preskačite dobar san

San je neophodan za opšte zdravlje, posebno kako starimo. San je neophodan za optimalno pamćenje, učenje, kogniciju i mentalno zdravlje. Nedovoljno sna je povezano sa povećanim rizikom od depresije, demencije i Alchajmerove bolesti, kognitivnog pada i saobraćajnih nesreća.

Ne vodite sjedeći život

Održavanje tijela aktivnim je nevjerovatno važno za zdravo starenje, kažu ljekari. “Dakle, to izgleda prilično lako, ali to je tako važno”, kaže dr Džons. Znači, to je vježba, to je ispravna ishrana, pazite da jedete prave stvari, pijete puno vode, pokušavate da izbjegavate brzu hranu, gazirane sokove, takve stvari. To su najvažnije stvari koje će pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, depresije, kao i drugih stvari. Dakle, ako imate te stvari na umu, starićete zdravije. Osjećaćete se mnogo bolje i takođe ćete biti srećniji.

Ne zanemarite zdravlje mozga

Dobijanje prave količine vitamina B-12 ključno je za funkciju mozga starijih od 50 godina, kažu stručnjaci. Najbolji izvori vitamina B-12 su jaja, mleko, nemasno meso, riba i obogaćena hrana poput žitarica. Vegani će posebno morati da biraju više obogaćene hrane, ali čak i stariji ljudi koji jedu svu hranu mogu imati poteškoća da apsorbuju dovoljno vitamina B-12.

Glassrpske.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.