TV K3

android aplikacija

instaliraj

Grčki mediji: Ovo je novo IME MAKEDONIJE

Grčki mediji: Ovo je novo IME MAKEDONIJE

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najverovatnije u subotu, u Prespi, tvrde grčki mediji.

– Dogovor bi mogao biti objavljen danas – rekao je neimenovani zvaničnik vlade, prenosi Rojters.

Sorti_grcka_vs_makedonija_vesti_blic_safe_sto

Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom juče, te najavili da će danas nastaviti razgovor.

Sporazum dvojice premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, o novom imenu Makedonije trebalo bi da bude potvrđen tokom dana, a ozvaničen potpisima najverovatnije u subotu u Prespi.

Nakon toga, sporazum treba da bude ratifikovan u makedonskom parlamentu.

Očekuje se da nakon konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za grčku i makedonsku javnost.

“Skopsko pitanje: jedan korak do ugovora”; “Danas se zatvara pitanje u Skoplju”, “Danas ključni telefonski razgovor”; “Severna Makedonija je ime oko kojeg su se složili premijeri”, samo je deo naslova u grčki medijima, nakon jučerašnjeg razgovora Ciprasa i Zaeva.

Postizanje dogovora o prevazilaženju spora dugog više od 25 godina biće od velikog značaja za obe zemlje, posebno Makedoniju koja očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO. već na predstojećem samitu u Briselu.

Novo ime Makedonije samo uz široki konsenzus svih 

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov još jednom je pozvao na neophodan široki konsenzus svih stranaka u pronalaženju rešenja za novo ime Makedonije koje neće biti na uštrb dostojanstva građana te bivše jugoslovenske republike, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

– Predsednik Ivanov smatra neozbiljnim i neodgovornim da se rešenje imena države, što je izuzetno važno pitanje za građane Makedonije, utvrđuje telefonom i ličnim sporazumom između premijera dveju zemalja – navodi se u saopštenju.

U reakciji kabineta predsednika Ivanova za tv Telmu stoji da “eventualno odbijanje sporazuma sa Grčkom neće ugroziti izglede Makedonije za članstvo u EU i NATO-u i povećanje unutrašnje opasnosti”.

Kabinet Ivanova je ocenio kao ” očajnički pokušaj da se manipuliše javnošću i navode da makedonski građani iščekuju mogući referendum”.

Blic

Komentarišite

Your email address will not be published.