Granžu zlato, Hiršer bez medalje

February 16, 2015, 9:02 am

Francuski skijaš Žan-Baptist Granž osvojio je zlato u slalomu poslednjeg dana Svetskog prvenstva u Biver Kriku i Vejlu, u Sjedinjenim Državama.

Granž je slavio ukupnim vremenom od 1:57.45 minuta i tako došao do drugog zlata u karijeri, pošto je prethodno osvojio takođe u slalomu, 2011. godine u Garmiš-Partenkirhenu.

Drugo mesto, sa 35 stotinki zaostatka, zauzeo je Nemac Fric Dopfer, dok se na podijumu našao još i njegov sunarodnik Feliks Nojrojter, koji je bio 55 stotih delova sekundi iza Granža.

Favorit za najsjajnije odličje u slalomu i branilac titule Marsel Hiršer nije uspeo da završi drugu vožnju i tako je ostao bez plasmana.

Srpski skijaš Andrija Vuković nije uspeo da završi prvu vožnju na poslednjoj trci planetarnog šampionata.

Posle prve vožnje, Hiršer je imao 28 stotinki prednosti u odnosu na Rusa Aleksandera Horošilova, treći je bio Andre Mirer iz Švedske, dok je Granž imao peto vreme. U drugoj seriji, vremenski uslovi su se pogoršali, sneg je počeo da pada i vidljivost je bila slabija, što je dovelo do velikog broja odustajanja.

Međutim, u takvim, teškim uslovima, Granž je zablistao i sjajnim vremenom uspeo da nadmaši dvojicu Nemaca, koji su se pre njega smenili u vođstvu. Kada su na red došla najbolja trojica iz prve vožnje, Mirer je izgubio dosta vremena u odnosu na Granža, Horošilov još više, da bi Hiršer zajahao kapiju i samim tim ostao bez šanse za četvrtu medalju na šampionatu.

Iza najbolje trojice našao se Norvežanin Henrik Kristofersen, ispred trojice Šveđana – Matijasa Hargina, Mirera i Markusa Larsona. Prvu desetoricu kompletirali su Horošilov, Sebastijan Fos-Selevag iz Norveške i Nemac Linus Štraser.

Uprkos razočaravajućem rezultatu u slalomu, Hiršer je najuspešniji skijaš na Svetskom prvenstvu, koje je završio sa dva zlata i jednim srebrom. Austrijanac je trijumfovao u superkombinaciji i timskom takmičenju sa sunarodnicima, dok je bio drugi u veleslalomu, iza Teda Ligetija iz Sjedinjenih Država.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *