TV K3

android aplikacija

instaliraj

Gradiška: Izložba o odumiranju sela

Gradiška: Izložba o odumiranju sela

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba fotografija “Lekcija” kojom student Akademije umjetnosti u Banjaluci, Zoran Pilipović, ukazuje na sve učestaliju posljedicu bijele kuge – zatvaranje škola u seoskim sredinama.

U posljednjih deset godina u opštini Gradiška zatvorene su mnoge područne škole. Student kamere, Zoran Pilipović, na problem odumiranja sela pokušao je da ukaže na umjetnički način.

– Uz pomoć klovna ukazujem na ovaj problem. Navikli smo da klovn zabavlja djecu, ali ovo je specifična situacija gdje on u potrazi za nasmijanim dječijim licima nailazi na prazne školske učionice – kaže Pilipović.

Drago Vejinović, profesor Akademije umjetnosti Banjaluka, kaže da je autor ovom izložbom “održao lekciju” o praznim selima i pustošenju ovih prostora.

– Ugašene su obično male škole, gdje je bilo manje od petoro đaka, a škola sa dva ili tri učenika i nije škola – rekao je ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, koji je prisustvovao otvaranju izložbe.

Izložba “Lekcija” prvo je samostalno predstavljanje Zorana Pilipovića, studenta treće godine Akademije umjetnosti Banjaluka.

 

(RTRS)

 

Komentarišite

Your email address will not be published.