Google korisnicima omogućava da obrišu istoriju pretrage

Google korisnicima omogućava da obrišu istoriju pretrage

Internet pregledači (browseri) čuvaju istoriju pretrage na sajtovima koje korisnik posjećuje onlajn, kao i ono što preuzima sa veba. Međutim, Google takođe skladišti logove onoga što pretražujemo i pregledamo. Dobra vijest je da je moguće obrisati ono što ne želite da Google ima sačuvano u svojim logovima.

Ovo je dio usaglašavanja kompanije Google sa pravilima Evropske Unije o regulisanju privatnosti, poznatijim kao General Data Protection Regulation (GDPR). Prema navodima Google-a, kao dio GDPR napora, kompanija je poboljšala kontrole i jasnoću informacija u My Account sekciji, kako bi korisnici bili bolje informisani o tome kako i zašto se njihovi podaci prikupljaju.

Sve što je potrebno da korisnici urade, kako bi obrisali sačuvane logove, jeste da odu na svoju “My Activity” stranicu na Google-u i kliknu na tri tačkice sa strane i pritisnu “delete”. Korisnici mogu da izaberu da brišu pojedinačne informacije, ili kompletne podatke. Moguće je podesiti i kada informacije želite da budu obrisane, kao i sa kojih proizvoda (Chrome, YouTube, search, maps i drugo).

Pored ovoga, Google će korisnicima dati više kontrole nad istorijom lokacije, aktivnostima na vebu i aplikacijama i drugo.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.