TV K3

android aplikacija

instaliraj

Google isključuje mogućnost upotrebe vještačke inteligencije u oružanim sistemima

Google isključuje mogućnost upotrebe vještačke inteligencije u oružanim sistemima

Američki informatički div Google objavio je smjernice za primjenu tehnologije, uključujući i obavezu da neće koristiti vještačku inteligenciju u oružanim sistemima.

Kompanija se suočila s talasom nezadovoljstva radnika i aktivista zbog ugovora s američkom vojskom te su prošle sedmice objavili da ga neće produžiti.

Izvršni direktor Sundar Pičai je u četvrtak iznio i sedam principa primjene vještačke inteligencije koje će Google ubuduće slijediti.

Tako ubuduće namjeravaju sofisticiranu tehnologiju koja oponaša ljudsko ponašanje koristiti kako bi “pomogli ljudima u rješavanju urgentnih problema”, poput predviđanja požara, pomoći poljoprivrednicima, dijagnostikovanja bolesti i sprečavanja sljepoće.

Shvatamo da tako moćna tehnologija otvara podjednako važna pitanja o njenoj primjeni, istakao je Pičai na blogu.

Razvoj i upotreba vještačke inteligencije značajno će uticati na društvo u budućnosti. Smatramo da je naša odgovornost kao lidera na tom području da to jasno kažemo, poručio je.

Googleovi programi u segmentu vještačke inteligencije biće osmišljeni kako bi se kreirale aplikacije koje će biti od koristi društvu i kako bi se izbjeglo stvaranje ili učvršćivanje nepravedne nejednakosti, naglasio je Googleov čelnik.

Načela takođe predviđaju prioritet bezbjednosti pri kreiranju i testiranju aplikacija koje bi trebale “odgovarati ljudima” i “uključivati načela zaštite privatnosti”.

Iz Googlea najavljuju i da će izbjegavati upotrebu tehnologija “koje su generalno štetne ili postoje šanse da bi mogle biti štetne”, napisao Pičai na blogu.

To znači da će se izbjegavati “oružje i druge tehnologije čija je glavna svrha ili primjena izazivanje ozljeda ili izravno omogućavanje nanošenja ozljeda ljudima”, kao i sustavi koji “prikupljaju ili koriste informacije za potrebe nadzora neusklađenog s međunarodno prihvaćenim normama”.

Google će takođe zabraniti upotrebu tehnologija “čija je svrha u suprotnosti sa široko prihvaćenim načelima međunarodnih zakona i ljudskih prava”, najavljuje njegov čelnik.

Dodaje ipak da iako Google neće koristiti vještačku inteligenciju u oružanim sistemima, “nastavićemo sarađivati s vladama i vojskom na mnogim drugim područjima”, poput kibernetičke bezbjednosti, obuke i potrage i spašavanja.

Zaklada za elektronske granice (EFF) predvodila je otpor spornom Googleovom ugovoru s američkim ministarstvom odbrane na projektu Maven, a sada su izrazili zadovoljstvo novoobjavljenim smjernicama, ustvrdivši da predstavljaju “veliku pobjedu za načela etične primjene vještačke inteligencije”.

Čestitamo Googleovim radnicima i drugima koji su uložili velike napore kako bi uvjerili kompaniju da odustane od rada na Mavenu, objavio je EFF na Twitteru.

Mediji su izvijestili da su u Googleu naznačili da neće obnoviti ugovor vrijedan 10 miliona dolara nakon što su se suočili s peticijom koju su potpisali desetine hiljada radnika.

Smatra se ipak da konkurišu drugim tehnološkim divovima, poput Amazona i Microsofta, za unosne ugovore s američkom vladom, uključujući i vojsku i obavještajne agencije, u segmentu “kompjuterskih usluga u oblaku”, napominje AFP.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.