TV K3

android aplikacija

instaliraj

Google gasi društvenu mrežu Google+

Google gasi društvenu mrežu Google+

Google će zatvoriti društvenu mrežu Google+ i postrožiti mjere razmjene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama vanjskih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500 hiljada korisnika.

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmjene Googleovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u bilješci na Googleovom blogu. Nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrijebio, zaključak je analize.

Wall Street Journal (WSJ) prethodno je izvijestio, pozivajući se na neimenovane izvore i memorandum Googleove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio ne izvijestiti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U Googleu strahuju da bi objava problema prizvala usporedbu s curenjem podataka o Facebookovim korisnicima prema Cambridge Analytici, piše WSJ, dodajući da je izvršni direktore Sundar Pichai obaviješten o problemu. Stručnjaci za sigurnost i privatnost i financijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna.

Korisnici imaju pravo biti obaviješteni ako su njihovi podaci možda kompromitirani“, kazao je izvršni direktor pravne tvrtke CyZen Jacom Lehmann. “To je izravan rezultat velike pozornosti s kojom se suočio Facebook zbog skandala s Cambridge Analyticom”, dodaje.

Nisu željeli komentirati informacije o curenju

U Googleu nisu željeli komentirati informaciju o curenju podataka, osim onoga što je objavljeno na blogu.

U toj su objavi u ponedjeljak naveli da je bug pušten u sistem prilikom ažuriranja softvera, omogućivši uvid u privatne podatke korisnika, uključujući ime, e-mail adresu, zanimanje spol i dob. Istaknuli su također da ne mogu pouzdano navesti koliko je korisnika zahvaćeno problemom jer čuvaju podatke samo dvije sedmice.

Prema njihovim navodima, analiza izloženih podataka pokazala je da nije ispunjen nijedan interni kriterij koji bi nalagao objavu problema, uključujući mogućnost točnog utvrđivanja identiteta korisnika, dokaze o zloupotrebi podataka, odnosno eventualne mjere koje bi inženjeri ili korisnici mogli poduzeti kako bi se zaštitili.

Google+ pokrenut je 2011. kao konkurencija Facebooku

Google je pokrenuo društvenu mrežu Google+ 2011. godine pod pritiskom konkurencije Facebooka, koji je na temelju podataka korisnika o prijateljima te lajkova i aktivnosti na internetu, bio u prilici preciznije plasirati oglase.

Google+ kopirao je Facebook ažuriranjem statusa i vijestima, pružajući korisnicima i mogućnost organizacije skupina prijatelja u “krugove”. Unatoč tome, odaziv je bio mlak zbog složenih funkcija i problema s privatnošću.

Društvena mreža ostat će i dalje interna mogućnost za umrežavanje za organizacije koje kupe G Suite, skup aplikacija za kreiranje dokumenata, tablica i prezentacija.

Googleov plan o povlačenju besplatne verzije Googlea+ u augustu mogao bi potkrijepiti tvrdnju te kompanije u raspravi s američkim regulatorima i političarima da ih se ne može poistovjetiti s Facebookom, koji se našao na udaru političara zbog tvrdnji da su neprimjereno razmjenjivali podatke 87 miliona korisnika s Cambridge Analyticom, napominje Reuters.

Izvor: radio sarajevo 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.