TV K3

android aplikacija

instaliraj

“Glisi 710” će stići, ali to neće vidjeti ni najdalji potomci

“Glisi 710” će stići, ali to neće vidjeti ni najdalji potomci

Lutajuća zvijezda “Glisi 710” stići će do Sunčevog sistema nekoliko desetina hiljada godina prije nego što se vjerovalo, tvrde španski naučnici, ali to je sve daleka budućnost koju neće doživjeti ni najdalji potomci današnjih ljudi.

Nova računica španskih naučnika pokazuje da će poznata zvijezda lutalica, koja juri prema Sunčevom sistemu, prići Suncu na manju udaljenost nego što se to donedavno mislilo.

Prema novim proračunima, patuljasta zvijezda “Glisi 710” trebala bi do Sunčevog sistema da stigne za 1,29 miliona godina, umjesto za 1,36 miliona, a trebala bi da prođe kroz njegov spoljni dio, poznat kao Ortov oblak.

“Glisi”, koja se kreće svemirom bez uticaja gravitacije, ima brzinu od 51.500 kilometara na čas kroz Mliječni put.

Još od 1996. godine zna se da putuje prema Sunčevom sistemu, međutim, naučnici su tek prije nekoliko godina prikupili dovoljno podataka za preciznije izračunavanje njene udaljenosti i brzine.

Stručnjaci smatraju da “Glisi 710” ne predstavlja opasnost čak ni za daleke potomke ljudi.

Naime, ta zvijezda ima masu koja iznosi samo 60 odsto mase Sunca, tako da će svojom gravitacijom moći da utiče samo na tijela u okolini od 40 astronomskih jedinica /udaljenost od Sunca do Zemlje/.

Drugim riječima, mogla bi izazvati samo poremećaje u Ortovom oblaku, kroz koji će proći na udaljenosti od 4.303 astronomske jedinice od Sunca.

Radi poređenja, to je 100 puta dalje nego što je udaljenost od Plutona do Sunca.

(Srna)

Komentarišite

Your email address will not be published.