TV K3

android aplikacija

instaliraj

Glas žena žrtava rata sve glasnije se čuje (VIDEO)

Glas žena žrtava rata sve glasnije se čuje (VIDEO)

Nakon godišnje skupštine Udruženja žena žrtava rata na kojoj je razmatrana primjena Zakona o žrtvama ratne torture na terenu, nepune dvije godine od njegovog donošenja, istaknuto je da je donijeta odluka o aktivnostima u narednom periodu.

Određeno je da se jedan dio njihovih aktivnosti odnosi na rad u Narodnoj skupštini, a drugi na predstavljanje srpskih žrtava u inostranstvu. Ovom prilikom komentarisan je i novi Zakon o žrtvama ratne torture.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić navela je da je Srpska imala Zakon o civilnim žrtvama rata na osnovu kojeg je oko 600 žena žrtava rata ostvarilo to pravo do 2007. godine. Dodala je da su novim Zakonom obuhvaćene one kategorije koje nisu bile navedene u prethodnom Zakonu.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite istakao je da je da na osnovu Zakona, koji je na snagu stupio 2018. godine, 200 žena žrtava rata ostvarilo pravo po osnovu Zakona o žrtvama ratne torture, od kojih 121 pravo na mjesečnu novčanu pomoć.

Godišnjoj skupštini Udruženja žena žrtava rata prisustvovali su i predstavnici Srpskog kulturnog udruženja i Novog balkanskog filma nordijskih zemalja, kojima su dodijeljene zahvalinice jer su članice Udruženja žena primili da bi u Stokholmu prisustvovale dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

(TV K3 – Foto: RTRS)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.