TV K3

android aplikacija

instaliraj

“Glas Rusije”: Proizvodi iz Unije istiskuju domaću robu

BiH postaje žrtva pokušaja EU da po svaku cijenu izveze robu koja je stopirana ruskim trgovinskim kontrasankcijama - navodi Glas Rusije.

“Glas Rusije”: Proizvodi iz Unije istiskuju domaću robu

Brisel pokušava na sve načine, ne birajući sredstva, da nadoknadi izgubljena tržišta. Tako se ispostavilo da EU izbacuje domaće proizvođače iz prodavnica u vlastitoj zemlji!

Na udaru su se prvi našli proizvođači mliječnih proizvoda. Već se pojavilo mlijeko porijeklom iz zemalja EU sa cijenom od 1 KM (pola evra), dok se domaće kreće oko 1.50 KM – komentariše Glas Rusije.

Proizvođači mlijeka tvrde da im je otvoreno postavljen ultimatum ili, u protivnom, za njih neće biti mjesta na policama?!

Domaći proizvođači ističu da će tržište BiH preplaviti jeftini proizvodi iz zemalja EU i da se očekuje prava ekspanzija.

Usljed ruskog kontraembarga, uvoz prehrambenih proizvoda u BiH mogao bi da eskalira do neslućenih razmjera, jer zemlje EU traže šansu na trećim tržištima.

Trgovački lanci u BiH iza kojih stoji kapital iz EU uslovljavaju domaće proizvođače da smanje cijene, ukoliko žele da njihovi proizvodi budu unutar tih trgovačkih lanaca.

Kao primjer navodi se Holandija koja je u Rusiju izvozila prehrambene proizvode u vrijednosti od 530 miliona evra i sada pokušava da nađe novo tržište.

Poljoprivrednici traže da vlasti u BiH zaštite domaću proizvodnju i uvedu prelevman na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po cijeni od 72 feninga po litri.

Naglašavaju kako je formiranje agrarnog budžeta članica EU u Briselu radi ublažavanja posljedica nastalih zabranom izvoza proizvoda životinjskog porijekla iz EU u Rusiju prouzrokovalo veliki priliv ovih proizvoda na tržište BiH po izuzetno niskim cijenama.

Mljekari očekuju zaštitu domaće proizvodnje – navodi Glas Rusije, uz opasku da se čak i hljeb počeo uvoziti, a da su prodavnice sve punije robom iz EU sumnjivog kvaliteta po cijenama ispod svakog minimuma.

Komentarišite

Your email address will not be published.