„Fotošop“ nije svuda „isti“!

June 28, 2014, 9:42 pm

Kako bi istražila ideal lepote u različitim kulturama, američka novinarka Ester Honig je poslala svoju fotografiju na adrese 40 „Fotošop entuzijasta“. Zamolila ih je da je ulepšaju, a obrađene fotografije su odličan pokazatelj koliko je ljudska lepota relativna stvar. I Srbi pokazali koliko su kreativni!

Novinarka Ester Honig iz Kanzas Sitija obavila je neobičan eksperiment, poslavši svoju fotografiju na adrese 40 „Fotošop entuzijasta“ širom sveta.

„Učinite me lepom“, pisalo je u mejlu, a njena namera je bila da istraži različitosti u doživljavanju ideala lepote u mnogim kulturama.

Projekat ove maštovite novinarke zove se “Before & After” (Pre i posle), a ideju je dobila kada je nabasala na stranicu “Fiverr” na kojoj mogu da se angažuju raznorazni dizajneri iz celog sveta.

Ponude stručnjaka za Fotošop su prednjačile, pa je domišljata dama rešila da se poigra i istraži estetske norme koje su karakteristične za različite kulture.

Na njen poziv je odgovorilo više od 25 dizajnera iz celog sveta, a obrađene fotografije su dobar pokazatelj koliko je ljudska lepota relativna stvar.

„Naučila sam da Fotošop može da omogući da dostignemo nedostižne ideale lepote, ali ako uporedimo te ideale na globalnom nivou, postaje jasno koliko ti ideali, uprkos svemu, ostaju nedostižni“, smatra Ester.

 

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *