Fizičkom aktivnošću protiv dijabetesa

September 10, 2021, 2:49 pm

Endokrinološkinja i direktorka Interne klinike KBC Zvezdara – Teodora Beljić-Živković izjavila je danas da je kod dijabetesa fizička aktivnost podjednako važna kao i terapija.

Ona je na promociji projekta “Otvori plavi krug” istakla da redovna fizička aktivnost ima metaboličke, socijalne i efekte po mentalno zdravlje.

“Redovna fizička aktivnost može da smanji korišćenje lekova, a neke i potpuno ukloni. Šetnja, a ne trčanje, ima isti efekat na kardiovaskularni sistem, samo duže traje”, objasnila je ona.

Prema njenim riječima, važna je priprema za fizičku aktivnost, od savjetovanja sa svojim ljekarom oko terapije, sve do ishrane i odgovarajuće obuće i odjeće.

“Šetnja je najjednostavnija, posle šetnje oboleli se ne baci u krevet mrtav umoran, već se oseća dobro”, istakla je Beljić-Živković.

Predsjednik udruženja “Krug dvojke Srbije” Ðorđe Branković naveo je da su šetnja, zdrava ishrana i fizička aktivnost podjednako važni kao i liječenje.

On je dodao da, iako je udruženje fokusirano na dijabetes tip 2, ostaje otvoreni za sve one koji žele da im se jave i priključe.

“Ni jedan lek ne može da zameni fizičke aktivnosti, dok fizičke aktivnosti mogu da zamene lekove”, izjavio je direktor Beogradskog trkačkog kruga Dragoljub Milosavljević.

On je istakao da je nordijsko hodanje intenzivnije od običnog, ali i interesantnije za pacijente da probaju nešto novo.

Škola nordijskog hodanja, u okviru projekta “Otvori plavi krug”, počeće 15. septembra i trajaće dva mjeseca, a fizičke aktivnosti su raspoređene tri puta nedjeljno, dok će se petkom održavati mini izleti.

Nezavisne.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *