Facebook pred sudom zbog kršenja prava privatnosti

December 26, 2014, 1:17 pm

Proces je započet tužbom protiv te veb mreže, koju je 2013. godine podnio Metju Kempbel, navodeći da je ta mreža skenirala sve privatne poruke korisnika radi pravljenja veoma ciljane reklame koju mu je nudila, prenosi sajt zone – numerique.com.

On je pokrenuo masovni proces protiv Facebooka, budući da su mu se u tužbi pridružili i drugi članovi mreže sa istim problemom.

Facebook je pokušao da anulira tužbu Kempbela, ali ga je u tome spriječio kalifornijski sudija iz suda u Oklandu, koji se bavi slučajem, a koji je u srijedu donio odluku da je tužba protiv Facebooka valjana i da predmet može da ide na sud.

Skeniranjem sadržaja privatnih poruka korisnika za potrebe vlastitog oglašavanja, Facebook je, kako se navodi, prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama, kao i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije.

Kad god bi korisnici Facebooka u privatnim porukama slali linkove na druge stranice, Facebook bi slijedio te linkove i tražio informacije o korisniku da bi napravio profil onlajn  aktivnosti tog korisnika, stoji u optužnici.

Isto tako, Facebook bi taj link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na “like” opciju te stranice, koja je ioanko već integrisana u većinu web stranica na internetu.

Svi koji su upotrebljavali Facebook u poslednje dvije godine mogli bi da se pridruže grupi okupljenoj oko tužbe, a ukoliko sud donese odluku u korist grupe tužitelja, kompanija će biti primorana da isplati po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika unazad godinu dana.

Kompanija Marka Zakerberga, međutim, tvrdi da nije kršila bilo kakva pravila i da se radi o uobičajenoj i standardnoj trovinskoj praksi koju veliki broj kompanija sprovodi.

Proces bi trebalo da bude nastavljen 2015. godine i mogao bi da košta Facebook više miliona dolara.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *