Facebook osuđen: Kompanija nelegalno prikupljala korisničke podatake

Facebook osuđen: Kompanija nelegalno prikupljala korisničke podatake

Facebook je proglašen krivim u Francuskoj i Holandiji zbog praćenja podataka korisnika, uključujući i njihove seksualne sklonosti, na sajtovima koji nisu na njihovoj platformi. Kompanija je to radila bez njihovog znanja i zbog toga se suočava sa novim sudskim postupcima u Belgiji, Njemačkoj i Španiji.

Francuske vlasti su objavile da je Fejsbuk prikupljao podatke o korisničkim pretragama na drugim sajtovima, obrađivao te informacije i prosljeđivao ih oglašivačima u cilju boljeg ciljanja njihovih kampanja.

“Facebook je napravio masovnu kolekciju ličnih podataka. Takođe je primijećeno da je kompanija prikupljala podatke o pretraživanju korisnika na drugim sajtovima, preko “dattr” kolačića, bez njihovog znanja”, rekla je francuska Nacionalna komisija za informacione tehnologije i slobode (CNIL) u saopštenju, a prenosi “Sputnik”.

Medijskom gigantu je naređeno da plati kaznu od 165.400 dolara koja je prema riječima CNIL-a opravdana, s obzirom na veliki broj korisnika u Francuskoj (33 miliona), ozbiljnost i broj povreda.

Pored toga, holandske vlasti izdale su upozorenje ovoj kompaniji da bi mogla da se suoči sa sankcijama ukoliko ne promijeni svoju politiku.

“Facebook grupa krši holandski zakon o zaštiti podataka. To je naš zaključak poslije istrage u obradi ličnih podataka 9,6 miliona korisnika fejsbuka u Holandiji”, navodi se u saopštenju Holandske agencije za zaštitu podataka.

Ova agencija trenutno prati akcije fejsbuka kako bi ustanovila da li se gigant pridržava datih uputstava.

Kompanija krši holandski zakon o zaštiti podataka uključujući i ne davanje korisnicima dovoljno informacija o korišćenju njihovih ličnih podataka. Holandski DPA je takođe utvrdio da Facebook grupa koristi osjetljive lične podatke korisnika bez njihove izričite saglasnosti.

Na primjer, podaci koji se odnose na seksualne preferencije su korišćeni kako bi im se pokazale ciljane reklame. Holandska DPA trenutno procjenjuje da li su ostale povrede zakona zaustavljene. Ako to nije slučaj, holandski DPA, može odlučiti da izda sankcije – rekao je DPA. Tri druge zemlje – Belgija, Njemačka i Španija – takođe razmatraju preduzimanje akcija protiv Facebooka zbog sve većeg nezadovoljstva jer ova kompanija zloupotrebljava ljudska prava građana EU.  (novosti)

 

NEZAVISNE

Komentarišite

Your email address will not be published.