Fabrika u Srebreniku potpuno uništena, shrvani radnici u nevjerici posmatraju zgarište

October 14, 2021, 6:46 am

Požar koji je sinoć buknuo u proizvodnim pogonima fabrike Zaharex kod Srebrenika još uvijek nije u potpunosti ugašen. Jutro nakon nesreće radnici nijemo posmatraju mjesto na kojem su do jučer zarađivali platu.

Miris paljevine ovoga jutra dominira u mjestu Ježinac nadomak Srebrenika, gdje je sinoć došlo do izbijanja velikog požara u fabrici namještaja, madraca i spužve Zaharex.

Pet vatrogasnih ekipa iz Srebrenika, Tuzle i Lukavca nekoliko sati se borilo sa vatrenom stihijom koja je za veoma kratko vrijeme u potpunosti uništila proizvodne hale kompanije, ali i opremu koja se koristila za proizvodnju.

Na zgarištu rano jutros okupili su se radnici koji u nevjerici posmatraju izuzetno tužne prizore. Sasvim razumljivo, većina ih nema snage za razgovor, ali tihim glasom poručuju da su veoma zabrinuti.

“U trenutku nesreće nisam bio na radnom mjestu, ali od kolega saznajem da je vatra buknula za veoma kratko vrijeme i proširila se na cijele hale. Svi smo ubrzo stigli kako bismo pomogli u gašenju i spašavanju onoga što se spasiti može, ali nažalost pomoći nije bilo. Zabrinuti jesmo za radna mjesta, ali naš gazda je uvijek pronalazio rješenja za sve moguće probleme i vjerujem da će tako biti i ovaj put”, kaže nam jedan od okupljenih radnika.

U neposrednoj blizini uništene fabrike nalaze se i građani, a neki od njih sinoć su svjedočili trenucima.

Kako nam kažu, vatra je gutala sve pred sobom, a poseban strah među mještanima u obližnjim naseljima izazvale su izuzetno jake detonacije koje su se čule u nekoliko navrata.

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice iz Srebrenika javnost su izvjestili da su požar lokalizovali i stavili pod kontrolu sinoć oko 23 sata, naglasivši uz davanja nadljudskih napora. Također, spriječen je i prodor vatre do spremnika sa polietilenom koji su predstavljali veliku opasnost.

Mjesto događaja ovoga jutra osiguravaju policijski službenici, a očekuje se i dolazak nadležnog tužitelja koji će izdati naredbu o obavljanju uviđaja kada za to u potpunosti budu steknuti uslovi. Istraga će zapravo jedino i pokazati tačan uzrok izbijanja požara. Iznos štete još uvijek zvanično nije utvrđen, ali je pretpostavka da je riječ o milionskom iznosu.

(klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *