TV K3

android aplikacija

instaliraj

Evropski parlament podržao prijedlog rezolucije o Brexitu

Evropski parlament podržao prijedlog rezolucije o Brexitu

Evropski parlament je danas podržao predlog rezolucije o Brexitu kojim se omogućava odlaganje britanskog izlaska, ali i naglašava da će u slučaju izostanka dogovora Britanci i dalje morati da poštuju svoje finansijske obaveze prema Evropskoj uniji.

Evroparlamentarci su sa 544 glasova “za” i 126 glasova “protiv” podržali prijedlog rezolucije u kojoj stoji da je u interesu i Londona i Brisela da se Brexit sprovede na uređen način, prenosi Hina.

Parlament u predlogu podržava odlaganje izlaska, ali samo ako će se održati opšti izbori ili novi referendum, opozvati član 50. ili prihvatiti sporazum o povlačenju.

U slučaju izostanka dogovora ne može biti prelaznog perioda, niti će se moći postizati “mini sporazumi” kako bi se ublažile posledice izlaska bez sporazuma.

To će to biti moguće samo kad Ujedinjeno Kraljevstvo ispoštuje obaveze prema pravima građana, finansijsku odštetu razlaza i Sporazum iz 1998. godine koji je ukinuo tvrdu granicu između dvije Irske. Finansijska obaveza Britanaca prema EU i dalje će vrijediti i u slučaju izlaska bez dogovora, upozorava se u predlogu rezolucije.

U njemu stoji i da će temeljne opcije Britanaca po pitanju takozvanog bekstopa, mehanizma za izbjegavanje povratka tvrde granice na Irskom ostrvu, ostati iste, nevezano za to ko će voditi vladu u Londonu.

Parlament u mjeri naglašava i kako bekstop podržava većina stranaka u sjevernoirskom parlamentu, a da nedavne ankete pokazuju da to mišljenje dijeli i većina stanovnika tog dijela Britanije, prenosi Hina.

U rezoluciji se ističe da će neuredan izlazak iz EU-a u potpunosti biti odgovornost britanske vlade te se poručuje da se Brisel strogo protivi suspenziji britanskog parlamenta do 14. oktobra.

Predsednik Evropske komisije na odlasku Žan-Klod Junker je na raspravi uoči glasanja u Strazburu otkrio da se u ponedeljak, uz glavnog evropskog pregovarača za Brexit Mišela Barnijera, sastao s britanskim premijerom Borisom Džonsonom i kako su imali “prijateljske, konstruktivne i pozitivne razgovore”.

Junker smatra da postoji stvaran rizik izlaska bez dogovora, ali da je i dalje moguće postizanje sporazuma.

“Komisija je spremna raditi dan i noć da bi se pronašli tehnički i politički dogovori”, rekao je predsjednik Evropske komisije.

Dodao je i kako je Džonsonu poručio da nije “emocionalno vezan” za bekstop, nego za ciljeve koje se žele postići tim mehanizmom, ali da britanska vlada još nije došla s alternativnim predlogom za pitanje irske granice.

“Dok se to ne dogodi ne mogu vam reći da ima napretka”, zaključio je.

Finska ministarka za evropska pitanja Titi Tupurainen, predstavnica države koja trenutno predsedava Unijom, na raspravi je rekla kako je izlazak bez sporazuma “najverovatniji scenario”, što su aplauzom pratili britanski zastupnici stranke Brexit.

Predsednik Evropske narodne stranke Manfred Veber kazao je o da Brexit “glup” i kako je samo pokazao stanovnicima EU-a prednosti tog saveza.

“Pobornici Brexita tvrdili su da će donji dom britanskog parlamenta preuzeti kontrolu, a sad su ga suspendirali”, kazao je on.

Najdžel Faraž, jedan od najistaknutijih zagovornika Brexita, kazao je da se čini da će se najverovatnije postići sporazum o bekstopu na evropskom samitu 17. oktobra, ali da je sporazum koji je s Briselom postigla bivša premijerka Tereza Mej loš za Britance.

“Ostaćemo zatočeni pod evropskim pravilima”, kazao je Faraž i dodao kako se EU boji britanskog izlaska iz carinske unije jer strahuje da će njegova država nakon toga postati bogatija.

Predstavnik liberala Gaj Ferhofšstat kazao je kako je dobro da stranka Brexit i Najdžel Faraž mogu da prave toliko buke tokom rasprave, jer to više ne mogu činiti u svom parlamentu.

“Usput, tamo nisu ni izabrani”, dodao je Ferhofšstat.

Nezavisne novine

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.